ATRAKCIJA

Papa: Želim turiste u Castel Gandolfu

Turoperatori po Italiji i svijetu zainteresirali su se dočim su dočuli da će Država Vatikanskoga Grada otvoriti za publiku i vrtove Papinske palače u Castel Gandolfu nadomak Rima.

Definitivna odluka nije donesena, još je razmatra Guvernerat te Države kojemu je na čelu kardinal Giuseppe Bertello (71), karijerni vatikanski diplomat, a glavni je tajnik o. Fernando Vérgez Alzaga (68) iz redova kontroverznih Kristovih legionara. Upravu nad Papinskim vilama ovaj je mjesec preuzeo Osvaldo Gianoli iz ruku Saverija Petrilla, koji je njima upravljao 27 godina pod trojicom papa.

Oduvijek ljetovalište

Turistima su već otvoreni Vatikanski vrtovi, koji zauzimaju polovicu Vatikanskog Grada, radnim danom u radno vrijeme, ali samo uz predbilježbu, grupno i pod vodstvom vodiča.

Castel Gandolfo je gradić s nešto manje od 10.000 stanovnika u zoni Rimskih Kaštela, uz obalu vulkanskoga Albanskog jezera, na visini od 425 metara nad morem, s umjerenom mediteranskom klimom. Cijelo to područje pripada u Regionalni park Rimskih Kaštela. Zahvaljujući svojoj klimi rano je postao ljetovalište rimskih patricijskih obitelji koje su tu gradile svoje vile, a osobito je velika bila vila cara Domicijana, velikog progonitelja kršćana, čiji su ostaci sada u papinskom vlasništvu. Naime, od Urbana VIII. Barberinija tu je i papinsko ljetovalište, u koju svrhu služi kompleks Papinskih vila: Apostolska ili Papinska palača, te vile del Moro, Cybo, odnosno Barberini. Kompleks Papinskih vila zauzima površinu od 55 hektara, te je prostraniji od Vatikanskog Grada (44 hektara).

Tamo se i radilo

Papa Frane je najavio da će malo boraviti u Castel Gandolfu, jer ne kani uzimati godišnji odmor, koji je preskočio i lani. Pape su, do Frane, tu tradicionalno ljetovali, a i u ostale dijelove godine su onamo odlazili na kraće odmore, a Pavao VI. je ondje i umro. To ne znači da se ondje nije i radilo. Bl. Ivan Pavao II. dao je sagraditi bazen u kojemu je plivao, ali je Castel Gandolfo nazvao “Drugim Vatikanom”, s obzirom na djelatnost koju je ondje obavljao, a Benedikt XVI. ondje je okupljao neke od njemu bliskih teologa..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 10:43