DELIKATESA U JAPANU

PARALIZIRANI NAKON PAR ZALOGAJA Čak 11 članova obitelji otrovalo se mesom najotrovnije ribe na svijetu

 ChrisDag/Flickr / ChrisDag/Flickr

RIO DE JANIERO - Članovi obitelji Souza iz Rio de Janiera odlučili su za večeru pripremiti ribu koju su dobili na poklon, ne znajući da su zabunom dobili smrtonosnu napuhaču – jednu od najotrovnijih životinja na svijetu. Otrovi u napuhači 1.200 puta su smrtonosniji od cijanida, a jedna je kap dovoljna da ubije odraslog čovjeka za manje od 24 sata.

Tek što su počeli jesti, 11 članova obitelji Souza počelo je osjećati posljedice otrova iz mesa ribe. Mučnina i povraćanje ubrzo su prerasli u gubitak osjeta u ekstremitetima te u potpunu paralizu.

Najmlađi članovi obitelji, djeca stara tri i pet godina, bili su potpuno paralizirani dok su ih unosili u kola hitne pomoći.

'Nismo imali pojma da je to napuhača', kaže baka Maria do Carmo. 'Svi su u kritičnom stanju – moj unuk, moja kćerka, moj zet, svi su u bolnici. Molimo se za čudo.'

'Poslužili smo ribu i svi su se bacili na jelo. Govorili su da je odlična. Ja je nisam jela, jer sam prvo čekala da svi drugi probaju', kaže neutješna baka Maria.

Inače, napuhača ili 'fugu' prava je delikatesa u Japanu. No, tamo je smiju pripremati samo kuhari koji su uspješno prošli trogodišnju obuku. Unatoč oprezu, u Japanu se svake godine zabilježi nekoliko desetaka slučajeva trovanja mesom ove ribe.

Za otrov koji u potpunosti paralizira tijelo žrtve i ostavlja je u svjesnom stanju dok se polako guši, nema lijeka. Žrtve se hospitaliziraju, ispumpavaju im se želuci i priključuju se na aparate za održavanje života dok se otrov ne razgradi u tijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:22