TERORIZAM

PARIZ U PANICI NAKON KRVOPROLIĆA Ubojica uz snimku pokolja poručio: 'EURO će biti groblje'

 Reuters

"Ubojstvo policijskog para u predgrađu Pariza nedvojbeno je teroristički čin, potvrdio je francuski predsjednik François Hollande koji je nakon terorističkog napada u jeku Europskog nogometnog prvenstva sazvao sastanak kabineta.

Francuski mediji objavili su da je napadač Larossi Abballa, 25-godišnjak povezan s ekstremističkom skupinom Islamska država. Sam napadač je tijekom pregovara s policijom potvrdio da je prisegnuo na vjernost terorističkoj organizaciji.

Poznat policiji

Mladi Abballa francuskoj je policiji poznat otprije. Još 2013. godine bio je osuđen na tri godine zbog suradnje s terorističkom regrutacijskom skupinom koja je unovačene borce slala u Pakistan.

Sreća u nesreći je da sin ubijenih Mathieu (3) nije stradao iako je bio prisutan. Francuski mediji prenijeli su kako su ubijeni zamjenik šefa policije grada Mureauxu, Jean-Baptiste Salvaing (42) i supruga mu Jessica (36).

Napad se dogodio u 20.30 u ponedjeljak navečer u Magnanvilleu, 20 kilometara sjeverozapadno od Pariza. Napadač je žrtvu čekao u zasjedi, sakrivajući se iza ulaza u njegov dom. Kada se Salvaing nakon posla vratio kući Abballa ga je presreo i nekoliko puta ubo nožem u trbuh. Policajac se branio i na trenutak uspio pobjeći napadaču. Susjedima je stigao javiti da pozovu policiju prije nego što ga je njegov krvnik ponovno sustigao i ubio na ulici. Napadač je nakon toga ušao u kuću i tamo se zabarikadirao s policajčevom suprugom, koja je radila u administraciji jedne policijske postaje, i njihovim sinom, otkrio je za L'Express policijski izvor.

Vuk samotnjak?

Elitna policijska jedinica stigla je do tog trenutka na mjesto zločina, okružila kuću, prekinula dovod struje i plina i evakuirala obližnje stanare. Specijalci su pokušali pregovarati s Abballom, no bezuspješno. U zgradu su upali oko ponoći, a prema pričanju svjedoka čule su se snažne eksplozije. Prema pisanju nekih medija, Abballa je svojoj drugoj žrtvi presudio prerezavši joj grkljan. Dječak je spašen, potresen, ali neozlijeđen.

Francuski mediji u utorak su objavili kako je ubojica živio sam u obližnjem Mantes-la-Jolieu. Na svojem Facebook profilu - koji je u utorak nestao s mreže - Abballa je imao dvije snimke s kritikama Izraela i Saudijske Arabije. Posljednja objava odnosila se na logo Europskog prvenstva navodeći kako sadrži masonske i okultne simbole. "Neki kažu da posvuda vidimo zlo," komentirao je Abballa 18 sati prije napada.

Neka od važnih pitanja još su bez odgovora. Primjerice, kako je odabrao svoje žrtve, je li ih poznavao? Također, je li djelovao sam ili bio dio šire terorističke mreže u Francuskoj? Je li bio u kontaktu s Bliskim istokom i radio po nalogu? Na udaru je ponovno i francuska služba sigurnosti. Je li bio pod monitoringom prije napada?

Poznato je da je IS i ranije tražio od svojih sljedbenika da izvode napade bilo kakve vrste u Francuskoj i drugdje, a naročito ih s pozivalo da napadaju policiju. Međutim, zasad se smatra da je riječ o "vuku samotnjaku".

Nova uhićenja

Napad se dogodio usprkos golemom osiguranju zbog nogometnog prvenstva. Od početka ove godine u Francuskoj je uhićeno više od stotinu ljudi jer su procijenjeni kao moguće prijetnje. Ministar unutarnjih poslova Cazeneuve natuknuo je da bi uskoro moglo biti novih uhićenja. Francusku je posljednji put teroristički napad potresao u studenom, a kao i ostale europske zemlje svjedočila je valu napada nožem.

Stručnjak za džihad David Thomson tvrdi da je napadač stavio 15-minutnu snimku dijela napada na Facebook na kojoj je pozvao druge sljedbenike IS-a da slijede njegov primjer. "Euro će biti groblje", napisao je uz snimku. AFP je objavio kako je Abballa dio istrage o regruterskoj mreži koja sada šalje borce u Siriju.

Pariški odvjetnik Hervé Denis, koji je branio jednog od Abballinih suoptuženika na suđenju 2013., izjavio je kako Abballa nije bio ni "pametan ni sposoban". "Svi oni bili su topovsko meso, intelektualno slabi pojedinci", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:06