SEKSUALNI SKANDAL

PEDOFILSKI LANAC U BRITANIJI 'Tajnik Željezne lady zlostavljao djecu u dječjim domovima!'

‘Ono što znam jest da je Sir Peter Morrison bio pedofil’, optužio je premijerkina tajnika konzervativac Rod Richards

Pedofilski skandal o BBC-jevu slavnom voditelju Jimmyju Savileu dobio je iznimnu političku težinu otkrićem da je s brojnim slučajevima teškog zlostavljanja djece bila povezana čak i britanska ikona, bivša premijerka Margaret Thatcher.

Prošlotjedna medijska nagađanja da je britanski pedofilski lanac ‘70-ih i ‘80-ih godina prošlog stoljeća uživao podršku u najvišim britanskim političkim krugovima, potvrdio je bivši ministar Rod Richards.

Bivši ministar potvrdio

Konzervativac Richards javno je rekao ono što su britanski mediji prošlog tjedna uvijeno pisali, pozivajući se na anonimne izvore: sir Peter Morrison, bliski suradnik bivše premijerke Margaret Thatcher, šef njezina kabineta u parlamentu i potpredsjednik Konzervativne stranke, povezan je sa silovanjima u velškim domovima za nezbrinutu djecu sedamdesetih i osamdesetih. Prijašnja istraga otkrila je da je u 40 domova bilo čak 650 žrtava pedofilije.

PEDOFILSKI SKANDAL U istrazi o Savileu uhićena glazbena zvijezda Gary Glitter

- Ono što znam jest da je Morrison bio pedofil - izjavio je bivši torijevski ministar Rod Richards. Rekao je da je Morrison, zajedno s jednim visokorangiranim torijevcem, sada pokojnim, učestalo obilazio dječje domove.

Richards tvrdi da je ministar vanjskih poslova William Hague, tada posebni tajnik za pokrajinu Wales, morao imati uvid u slučaj Sira Petera Morrisona, kada je 1996. provodio istragu u slučaj pedofilije u velškim dječjim domovima. “Vidio sam dokumentaciju. Morrison je bio povezan sa slučajem. Njegovo ime isticalo se u bilješkama jer je bio zastupnik u parlamentu. Morrison i još jedna osoba bili su imenovani kao posjetioci domova.”

William Hague tvrdi da nije imao saznanja o tome da su političari iz redova njegove stranke bili među osobama krivima za patnju stotine mladih Velšana tijekom dvadeset godina.

Zašto su zataškavali

Činjenica je da će u idućim tjednima Britancima mnogo toga morati biti objašnjeno; prošli tjedan čelna osoba BBC-ja George Entwistle odgovarao je u parlamentu o činjenici da je slučaj Savile zataškavan u njegovoj matičnoj kući.

Dok Scotland Yard provodi istragu u slučaj Jimmyja Savilea, na BBC-ju istodobno traju dvije zasebne istrage koje nastoje istražiti je li kultura u najvećoj medijskoj korporaciji Ujedinjenog Kraljevstva poticala neprimjereno ponašanje i razloge zbog kojeg slučaj ranije nije izašao na vidjelo, iako su postajale naznake da se za njega znalo. Vjeruje se da su razlozi ležali u Savileovoj popularnosti; kao voditelj popularnih emisija “Top of the Pops” i “Jimmy’ll fix it” korporaciji je donosio mnogo novca.

Nadalje, Savile je bio veliki humanitarac: ironično, procjenjuje se da je tijekom života prikupio 80 milijuna funti, uglavnom za djecu, zbog čega ga je i odlikovala kraljica Elizabete II. Savileove kolege tvrde da je manipulirao tabloidima tvrdeći da će povući sva humanitarna sredstva ukoliko objave glasine o njegovim druženjima s mladim djevojkama.

Skandal, koji je započeo prošloga mjeseca objavom dokumentarca televizijske mreže ITV o Jimmyju Savileu, smatra se najvećom krizom u povijesti BBC-ja koju unutar kuće nazivaju “tsunamijem prljavštine”.

Je li uprava BBC-ja znala

U međuvremenu, postoje indicije da je Mark Thompson, bivši predsjednik uprave BBC-ja, znao da je Jimmy Savile napastvovao djecu. Naime, Sunday Times objavio je da je Thompson, koji će idući mjesec stupiti na čelo New York Timesa, a do prošloga mjeseca bio je na čelu BBC-ja, dva puta upozoren o slučaju Savile, što on opovrgava, ističući da je tvrdnje da je BBC-ju bilo poznato Savileovo ponašanje i tijekom njegove aktivne karijere na televizijima čuo tek nakon što je odstupio s mjesta predsjednika uprave korporacije. Anketa agencije YouGov obavljena za The Sunday Times pokazuje da čak polovica ispitanih - njih 48 posto - vjeruje da Mark Thompson nije iskren o ovome slučaju.

“BBC gubi povjerenje javnosti ne samo zato što je njegova zvijezda tijekom više desetljeća bio seksualni zločinac, nego zato i što je koristio svoj program i popularnost kako bi sakrio svoju zlobu i koristio prostor BBC-ja za neke od svojih neprimjerenih radnji. Uz to, ostali zaposlenici BBC-ja i ljudi koji su bili bliski kući, također su možda bili uključeni”, rekao je Lord Patten na čelu organizacije BBC Trust, tvrdeći da će predano očistiti prljavštinu na BBC-ju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:03