ZAVRŠENO SUĐENJE

Pernarov cirkus u sudnici zasjenio dosad najozbiljniju optužbu protiv zatočenih Hrvata

Policajac je rekao da je tijekom istrage vidio poruke koje razmjenjivali Damir Magić i Steve Mulija koji je optužen zajedno s Hrvatima

Suđenje Hrvatima u Zambiji

 Stafrance Zulu/

- Steve Mulija uzimao je 2040 dolara po djetetu za njihov transfer iz DR Konga u Zambiju, a dokumenti o posvajanju su krivotvoreni - rekao je u petak na sudu u Ndoli policajac Kombe Sakeni koji je uhitio hrvatske parove optužene za trgovinu djecom i njihovo iskorištavanje.

Ovo je dosad najozbiljnija optužba protiv Hrvata koji su u Zambiji uhićeni još početkom prosinca prošle godine i koji sa slobode čekaju suđenje.

Na ročištu koje se održalo u petak bila su prisutna i posvojena kongoanska djeca Hrvata kako bi ih identificirao policajac. Zbog toga su svi osim uključenih u slučaj morali napustiti sudnicu kako bi se štitio identitet maloljetnika.

Riječ je o policajcu koji je uhitio Hrvate u Zračnoj luci u Ndoli, a koji je za Stevea Muliju - za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je mozak operacije u slučaju posvajanje kongoanske djece - rekao da je naplaćivao 2040 dolara po djetetu kako bi ih transportirao u Zambiju iz sirotišta.

Šef sirotišta

Policajac je rekao da je tijekom istrage vidio poruke koje su preko WhatsAppa razmjenjivali Damir Magić i Steve Mulija koji je optužen zajedno s Hrvatima. Rekao je i da je Mulija radio s Emmanuelom Kabongom, upraviteljem sirotišta u Kongu iz kojeg su došla djeca.

Policajac je potom posvjedočio da je otišao u kongoanski konzulat u Ndoli kako bi provjerio autentičnost dokumenata o posvajanju i kako su ti dokumenti bili - falsificirani. To su mu, tvrdi, rekli u konzulatu DR Konga u Zambiji.

Da su dokumenti bili autentični, rekli su mu u konzulatu, onda bi djeca napustila Kongo iz Zračne luke u Kinshasi.

Kazao je i da se pitao zašto Hrvati nisu otišli u Kongo posvojiti djecu, nego su odlučili to napraviti preko Zambije.

- U tom trenutku nije bilo zakonskog opravdanja da Hrvati postupe na način na koji su postupili. Zbog toga sam ih uhitio sa Steveom Mulijom i optužio za pokušaj trgovine četvero kongoanske djece - rekao je.

Na sudu je ipak svjedočio i bivši hrvatski saborski zastupnik Ivan Pernar koji u Zambiji boravi posljednja tri mjeseca. Pernar je urlao, obrana je tražila da ga pritvore zbog nepoštivanja suda i sutkinja ga je osudila zbog nepoštivanja, ali nakon što se ispričao, pustila ga je.

image

Ivan Pernar u Zambiji

Stafrance Zulu/

Difamirao Hrvate

Pernar je u svjedočenju pokušavao difamirati Hrvate. Posebno se okomio na Noahu Kraljevića, transrodnu osobu. Rekao je da je Noah bio poznat kao žena Dalija Pintarić prije nego što je postao muškarac i uzeo ime Noah, da je proglašen za LGBT osobu godine u Hrvatskoj, da mu je susjed u Zagrebu te da se kandidirao na izborima.

Na sudu ga je i identificirao, pokazujući na njega. Sudu je ispričao i da je Noah snimio dokumentarni film o svojoj tranziciji.

Rekao je da je u veleposlanstvu Konga u Beogradu snimio video službenika Dia Merci Ghata koji je u kameru rekao da od 2017. veleposlanstvo nije potpisalo nijedan dokument o posvajanju. Kazao je i da je tada shvatio da je optuženi krivotvorio dokumente o posvajanju.

Nakon toga, kaže, otišao je u Zambiju, gdje se susreo s državnim tajnikom zambijskog MUP-a Dicksonom Matembom kojem je dao izjavu o optuženim Hrvatima.

Rekao je i da je podnio prijavu protiv Hrvata jer su krivotvorili dokumente za posvajanje djece.

Pernar je napravio pravu dramu na sudu, derao se i urlao. Odvjetnici obrane rekli su da će ga optužiti za nepoštivanje suda, a u unakrsnom ispitivanju referirali su se na podcast u kojem je, kako su rekli, prikazana jedna od brojnih rasističkih izjava, a u kojoj izražava simpatije prema robovlasnicima.

Smještaj djece

Branitelji optuženih rekli su da je Pernar na svojoj stranici širio govor mržnje, a zatim je došao do Ndole te su ga pitali je li snimao sudnicu, na što je on odgovorio da je. Obrana je dalje rekla i da je Pernar u podcastu branio robovlasništvo, govoreći da su robovlasnici bičevali svoje robove jer su oni jeli šećernu trsku koja kvari zube.

Pernar je u tom trenutku poludio i napao branitelja Kalandanyju.

- Gospodine, vi mi stavljate riječi u usta. Shvatite to kako hoćete! Ali ne slažem se s vama, to su gluposti! - rekao je Pernar.

Branitelji su nakon toga sudu rekli da Pernarovo ponašanje i riječ "gluposti" predstavljaju ismijavanje i uvredljiv jezik te su od suda zatražili da se Pernara optuži za nepoštivanje suda i privede.

Svjedočila je i Joompa Muleya, službenica iz odjela zambijske socijalne službe. Rekla je da su djeca dobrog zdravstvenog stanja i da idu u školu.

- Dobili smo informaciju od imigracijskog ureda da djeca trebaju siguran smještaj. Ona su kod nas od prvog dana kada je najmlađe dijete bilo bolesno, zbog čega je završilo kod liječnika - rekla je Muleya.

Dodala je i da je postojala jezična barijera, ali da sada djeca mogu govoriti engleski i sporazumijevati se.

- Tijekom sastanka 24. veljače s vlastima DR Konga ustanovljeno je da su djeca stigla iz sirotišta u Kongu - zaključila je.

U ponedjeljak se nastavlja ročište, gdje se će unakrsno ispitivati svjedoci tužiteljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:42