MASAKR U ŠUMI

Peteročlana obitelj umrla od gladi da bi se srela s Isusom, ‘kult izgladnjivanja‘ broji 58 žrtvi

Sumnjaju da se neki članovi kulta skrivaju od vlasti u okolnom grmlju te da su u životnoj opasnosti ako ih se uskoro ne pronađe
 Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia

Tijela troje djece i njihovih roditelja izvučena su iz grobnice u Keniji zajedno s više od 50 članova kršćanskog kulta koji su vjerovali da će susresti Isusa ako umru od gladi. Kenijska policija traga šumom Shakahola u potrazi za žrtvama kulta izgladnjivanja, do sad je pronađeno 58 tijela, prenosi Daily Mail.

Broj mrtvih u posljednja dva dana u stalnom je porastu, a u tijeku su i ekshumacije improviziranih grobova u šumi. Očekuje se da će broj mrtvih rasti zbog priopćenja kenijskog Crvenog križa koji je potvrdio da traga za 112 nestalih. U jednom plitkom grobu pronađeno je pet članova iste obitelji - troje djece i njihovi roditelji za koje se vjeruje da nisu iz tog kraja.

image
Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia

Ozloglašeni kult zvao se Međunarodna crkva dobrih vijesti, a njezin vođa Paul Mackenzie uhićen je nakon dojave koja je ukazivala na postojanje grobova u kojima se nalaze tijela najmanje 31 člana kulta. Tijekom vikenda iskopani su deseci leševa, a područje šume od oko 325 hektara proglašeno je mjestom zločina.

Policija pretražuje područje u potrazi za grobnim jamama i mogućim preživjelima iz kulta. Sumnjaju da se neki članovi kulta skrivaju od vlasti u okolnom grmlju te da su u životnoj opasnosti ako ih se uskoro ne pronađe. Brojni ljudi u međuvremenu su spašeni i prevezeni u bolnicu u Malindiju na obali Indijskog oceana.

Iz grupe za zaštitu ljudskih prava, koja je dojavila policiji o pokretu i njegovim ekstremnim praksama, rekli su da je više spašenih odbilo jesti unatoč očitoj tjelesnoj slabosti. Vođa kulta Mackenzie svojim je sljedbenicima rekao da se izgladnjuju da bi na nebu susreli Isusa.

Mackenzie je prošlog mjeseca optužen nakon što je dvoje djece umrlo od gladi, ali je pušten uz jamčevinu od 100.000 kenijskih šilinga (670 eura). Mračan slučaj zaokupio je nacionalnu pažnju zbog čega je odlučeno da će vlada strože kontrolirati vjerske denominacije u zemlji.

Ministar unutarnjih poslova, Kithure Kindiki, najavio je da će mjesto posjetiti u utorak. Pokušaji reguliranja vjere u većinski kršćanskoj zemlji u prošlosti su nailazili na žestok otpor, a kultovi su u Keniji vrlo uobičajena pojava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:12