TRGOVINSKI RAT

POČELA RUSKA OSVETA ZA SRUŠENI AVION Turski radnici se deportiraju, turske tvrtke maltretiraju, i turski turisti u velikim problemima...

 AFP

Nakon što su turski avioni srušili ruski vojni zrakoplov na sirijskoj granici, strasti se ne stišavaju. Rusija i Turska s jedne strane izmjenjuju teške riječi (uglavnom prednjače Vladimir Putin i Recep Erdoğan) dok premijer Ahmed Davutoğlu i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov daju umjerenije i pomirljivije izjave. No, iako i jedni i drugi paze da ne dođe do novih incidenata, ipak je počeo “trgovinski” rat.

Nemilosrdna carina

Rusi na granici vraćaju mnoge turske kamione ili ih detaljno satima pregledavaju, a s carine je vraćena velika količina robe koja ne odgovara ruskim standardima i propisima. Porezne i radne inspekcije uletjele su u mnoge turske tvrtke u Rusiji te pregledavaju papire. Iz Krasnodara, gdje se održava poljoprivredni sajam, deportirano je čak 39 turskih poslovnih ljudi zbog “problema s ruskim migracijskim vlastima”, a prema nekim izvorima, i dio turskih turista nije pušten u Rusiju, iako među tim zemljama vlada bezvizni režim - neki nagađaju da bi se to moglo ukinuti. Ruska agencija Interfaks javila je kako su ruski izvoznici pšenice obustavili daljnje isporuke za Tursku, a sve ruske turističke agencije odustale su od organizacije putovanja u Tursku, a navodno će im država iz proračuna refundirati gubitke.

Što će Enka

Prema podacima ruske useljeničke službe, trenutno u Rusiji, s radnom dozvolom, boravi 87.680 turskih radnika, a više od tisuće su građevinski radnici. Jedna od najvećih turskih građevinskih tvrtki u Rusiji, Enka, može zapasti u problem. Naime, samo u 2014. godini tvrtka je ugovorila građevinskih poslova za više od 400 milijuna dolara, a samo od izdavanja uredskog prostora tvrtka zarađuje godišnje oko 100 milijuna dolara.

Visoki neboderi

Turske tvrtke trenutno u Rusiji grade najveći broj objekata, poput najviših nebodera u moskovskom poslovnom središtu Moscow city - toranj Istok i toranj Evolucija te na infrastrukturi za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Ministar graditeljstva Rusije Mihail Menj rekao je da ne isključuje mogućnost da se turske građevinske tvrtke povuku s ruskog tržišta. Osim toga, neki listovi navode da se može očekivati prekid platnog prometa između dviju zemalja. A Rusija razmatra mogućnost ograničenja ili potpune zabrane korištenje ruskih luka za turske brodove te zabranu korištenja ruskog zračnog prostora za turski civilni avioprijevoz.

U Moksvi položen lijes u kojem je ležala lutka s Erdoganovim likom

Mladi aktivisti skloni Kremlju položili su u petak lijes u kojem je ležala lutka s likom turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana nedaleko od zgrade turskog veleposlanstva u Moskvi, dok u Rusiji tutnji bijes protiv Ankare čije su oružane snage srušile ruski zrakoplov.

"Čelnici mladeži stranke Rodina su danas blizu veleposlanstva položili lijes s lutkom na napuhavanje s likom predsjednika Erdogana koji simbolizira tursku politiku", objavila je ta stranka u priopćenju. Dvadesetak aktivista je sudjelovalo u akciji tijekom koje su položena i dva buketa cvijeća s natpisima "Neprijateljima Rusije" i "Marionetama Sjedinjenih Država", prema priopćenju. Gradska uprava Moskve nije izdala odobrenje za tu akciju, a policija je privela dvojicu organizatora, ali ih je morala pustiti jer kao zastupnici u gradskoj skupštini imaju imunitet.

Na Krimu je skupina mladih u petak zapalila lutku s likom Erdogana na glavnom trgu Simferopola. U Salekhardu, na ruskom dalekom sjeveru, na pročeljima nekolicine zgrada su istaknuti transparenti kojima se poziva na bojkot turskih proizvoda i putovanja u tu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:52