DAN ODLUKE

Počeli dosad najneizvjesniji izbori u Srbiji: Boris Tadić ili Tomislav Nikolić?

BEOGRAD - Na području Srbije u nedjelju su u sedam sati ujutro otvorena biračka mjesta i započelo je glasovanje na predsjedničkim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

Na izborima će do večeras u 20 sati moći glasovati 6.770.013 birača, na ukupno 8.549 biračkih mjesta u Srbiji, a glasovanje je građanima Srbije omogućeno i na 38 biračkih mjesta u 22 strane države.

Na izborima za predsjednika Srbije građani će birati između 12 kandidata od kojih se, prema istraživanjima javnog mnijenja, najveće šanse za ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora daju donedavnom predsjedniku Srbije i kandidatu koalicije okupljene oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Borisu Tadiću te kandidatu vodeće oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavu Nikoliću.

Uz Tadića i Nikolića, na predsjedničkim izborima sudjeluju kandidat Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i sadašnji ministar zdravstva Zoran Stanković, kandidat Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši premijer Vojislav Koštunica, kandidatkinja Srpske radikalne stranke (SRS) i supruga haaškog optuženika Vojislava Šešelja, Jadranka Šešelj, kandidat koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije (SPS) i sadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, kao i predsjednik oporbene Liberalno demokratske partije (LDP) i kandidat koalicije "Preokret" okupljene oko te stranke Čedomir Jovanović.

U konkurenciji su i kandidat skupine građana "Dveri" Vladan Glišić, kandidat skupine građana "Pokret radnika i seljaka" Zoran Dragišić, kandidat skupine građana, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, kandidatkinja Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić i kandidat Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Na parlamentarnim izborima građani Srbije moći će birati između 18 izbornih lista, a šanse da osvoje najveći broj glasova, prema posljednjim istraživanjima, imaju koalicija "Izbor za bolji život – Boris Tadić", okupljena oko vladajućeg Tadićevog DS-a i koalicija "Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić", koju predvodi Nikolićev SNS.

Iza ove dvije koalicije, po istraživanjima, slijedi koalicija oko SPS-a Ivice Dačića, te koalicija "Preokret" koju predvodi LDP Čedomira Jovanovića. Mogući ulazak u parlament predviđa se i Šešeljeveom SRS-u, DSS-u Vojislava Koštunice, kao i URS-u koji predvodi bivši ministar gospodarstva Mlađan Dinkić.

Preostalih 11 lista za parlamentarne izbore čine: "Dveri za život Srbije", Savez vojvođanskih Mađara, Reformistička stranka – Prof Dr Milan Višnjić, Stranka demokratske akcije Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin, Pokret radnika i seljaka, Socijaldemokratski savez – Nebojša Leković, lista nakoliko manjinskih stranaka "Sve zajedno", Koalicija Albanaca preševske doline, Crnogorska partija – Nenad Stevović, Komunistička partija – Josip Broz, te lista "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Kada je riječ o pokrajinskim izborima, oni će biti provedeni u Vojvodini, gdje će građani birati između 14 izbornih lista, dok će lokalni izbori biti provedeni na cijelom teritoriju Srbije, pri čemu će građani birati vijećnike u lokalnim samoupravama.

Na Kosovu će, uz pomoć Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), biti omogućeno glasovanje samo na srbijanskim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Na temelju dogovora srbijanske Republičke izborne komisije (RIK) i OESS-a, glasovanje na Kosovu za srbijanske predsjedničke i parlamentarne izbore bit će, uz pomoć OESS-a, organizirano u 28 mjesta, a glasovat će se na ukupno 90 biračkih mjesta.

OESS će se, kako su proteklih dana izvještavali beogradski mediji, brinuti samo za proces glasovanja, dok će glasovi po završetku izbora biti prebačeni u južnosrbijanska mjesta Rašku i Vranje, gdje će glasove brojati članovi RIK-a.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović sredinom travnja izjavio je kako Srbija neće organizirati lokalne izbore na Kosovu, potvrdivši kako je od međunarodne misije UNMIK-a, u čijoj je nadležnosti organiziranje lokalnih izbora na Kosovu, dobiven negativan odgovor vezano uz održavanje tih izbora.

Bogdanović je za srbijansku agenciju Tanjug izjavio kako Srbija ne želi ni na koji način kršiti Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a te dovoditi u opasnost Srbe naseljene južno od rijeke Ibra na Kosovu.

Rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio većinski nastanjen Srbima i južni u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Ne isključuje se mogućnost da bi tijekom izbornog dana nemira moglo biti na sjeveru Kosova, gdje su Srbi iz općina Zvečan i Zubin Potok, dvije od četiri općine na sjeveru Kosova naseljene pretežito Srbima, najavili da će, usprkos protivljenju srbijanske vlade, kosovskih vlasti i djela međunarodne zajednice, održati lokalne izbore.

Predstavnici kosovskih vlasti više puta su izražavali spremnost kosovskih institucija da, bude li potrebno, upotrijebe i silu kako bi spriječile održavanje srbijanskih lokalnih izbora, a na zahtjev zapovjednika međunarodnih snaga KFOR-a Erharda Drewsa, na Kosovo je, tjedan dana uoči današnjih izbora, KFOR-u stiglo pojačanje od 700 vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:33