U HAAGU

Počinje konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini, prijavit će se i prvi zahtjevi žrtava za odštetu

Glavni tužitelj Karim Khan već je izdao četiri međunarodna uhidbena naloga protiv visokorangiranih Rusa zbog navodnih ratnih zločina

Karim Khan

 Vanessa Jimenez/Anadolu Via AFP

Više od dvije godine od početka ruskog rata protiv Ukrajine, europski ministri i međunarodni istražitelji raspravljat će u utorak u Haagu o napretku u procesuiranju ratnih zločina.

Ukrajina, njezini saveznici i Europska komisija žele osigurati da osumnjičeni ratni zločinci budu izvedeni pred lice pravde.

Također se raspravlja o načinima procesuiranja Rusije za zločin agresije. Postoji mogućnost da se u tu svrhu osnuje poseban sud.

Na konferenciji će se prijaviti i prvi zahtjevi žrtava za odštetu.

Domaćin konferencije je Nizozemska. Među sudionicima će biti predstavnici iz Europske komisije, Ukrajine i zapadnih saveznika, kao i Međunarodnog kaznenog suda te europskog pravosudnog tijela Eurojusta.

Ubrzo nakon početka rata, nekoliko zemalja pristalo je surađivati s Ukrajinom i međunarodnim pravosudnim tijelima u istragama.

Osim ukrajinskog pravosuđa, istragu vodi i Međunarodni kazneni sud u Haagu. Glavni tužitelj Karim Khan već je izdao četiri međunarodna uhidbena naloga protiv visokorangiranih Rusa zbog navodnih ratnih zločina, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:04