RUSKA KUHINJA?

Pogledajte nevjerojatan detalj par sekundi prije eksplozije koji je mnogima promaknuo

Već stižu informacije da bi napad mogao biti potez ruske tajne službe kako bi odvratili Kijev od zamisli da pokrenu ofenzivu 9. svibnja

Eksplozija iznad Kremlja

 Twitter/Screenshot

"Rusija zadržava pravo poduzeti mjere odmazde kad god i gdje god to smatra prikladnim", stoji u priopćenju koje je objavio Kremlj tijekom poslijepodneva.

Objava počinje zabrinjavajuće, rečenicom da je "noćas kijevski režim pokušao besposadnim letjelicama napasti rezidenciju predsjednika Ruske Federacije u Kremlju". Vijest je među prvima objavio RT. Ured ruskog predsjednika Vladimira Putina pojašnjava da su na Kremlj bile usmjerene dvije besposadne letjelice koje su, "pravodobnim djelovanjem vojske i posebnih službi, uz korištenje radarskih sustava, onemogućene u djelovanju. Od njihova pada i raspršivanja fragmenata na području Kremlja nije bilo žrtava ni materijalne štete".

Zabranjeni dronovi nad Moskvom

Rusko priopćenje smatra da su letjelice poslane po zapovijedi Kijeva koji optužuju za pokušaj likvidacije predsjednika Putina. "Akciju smatramo planiranim terorističkim činom i atentatom na predsjednika, izvedenim uoči Dana pobjede, parade 9. svibnja na kojoj je planirana nazočnost i stranih gostiju", tumače iz ureda ruskog predsjednika. Dodaju da predsjednik nije ozlijeđen i nastavlja s radom bez prekida. Kako prenosi RT, Dmitrij Peskov, predsjednikov glasnogovornik, novinarima je rekao da Putin niti nije bio u Kremlju kad su napadačke letjelice srušene. Kako je uobičajeno, nalazi se u predsjedničkoj rezidenciji u Novo-Ogarjevu koja je više nego dobro utvrđena, a Le Monde dodaje da ondje većinu vremena provodi u bunkeru. Putin je tijekom globalne javnozdravstvene krize razvio paranoju od moguće zaraze, a od početka agresije na Ukrajinu i strah od mogućeg ataka na život.

Na snimkama koje kruže društvenim medijima čini se da se vidi dim koji se diže iznad Kremlja nakon navodnog napada, ali i trenutak eksplozije nad Kremljem.

Nedugo nakon priopćenja Peskov je potvrdio da neće biti promjene u planovima proslave 9. svibnja, uključujući i vojnu paradu. Sergej Sobjanjin, gradonačelnik Moskve, odmah je zabranio korištenje besposadnih letjelica nad gradom, osim uz posebno odobrenje.

Očekivano, Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odlučno je odbacio bilo kakvu povezanost Kijeva s besposadnim letjelicama. Sergej Nikiforov, glasnogovornik ukrajinskog predsjednika, rekao je da nemaju "informacije o takozvanim noćnim napadima na Kremlj", dodajući da "Ukrajina usmjerava sve raspoložive snage i sredstva na oslobađanje vlastitih teritorija, a ne na napad na druge".

Zanimljiv video objavio je i Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, na kojem se jasno vide dvije osobe na krovu Kremlja samo nekoliko sekundi prije eksplozije.

Potez ruske tajne službe?

Kanali kojima se služe analitička zajednica spekulirali su da bi Ukrajina mogla proljetnu ofenzivu početi 9. svibnja kako bi pokvarili Putinovu spektakularnu proslavu. Sada već stižu informacije da bi ovo mogao biti potez ruske tajne službe kako bi odvratio Kijev od takve zamisli. Argumentacija poziva na snažnu protuzračnu obranu oko Moskve kroz koju bi teško prošle dvije besposadne letjelice, ali ne treba zaboraviti da su ukrajinske letjelice udarale i dublje u ruskom teritoriju. Neki se, poput mene, sjećaju i Mathiasa Rusta, Nijemca koji je malim zrakoplovom sletio na Crveni trg 28. svibnja 1987. godine.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) priopćila je u srijedu da je uhitila sedam osoba povezanih s ukrajinskom obavještajnom službom i optužila ih za planiranje "niza visokoprofilnih sabotaža i terorističkih postupaka‘‘ na Krimu. FSB je u priopćenju naveo da je skupina planirala napade na dužnosnike postavljene u Rusiji, uključujući lokalnog guvernera Sergeja Aksjonova. Tvrde da su zaplijenili eksplozive identične onima koji su korišteni za napad na željeznice na poluotoku u veljači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:33