HLADNOKRVNA VALERIJA

‘Pogodila sam ruski tenk pa briznula u plač. Kakav je to bio vatromet! Željela sam još i još‘

To je opasan posao. Ali čini se 79. bojna uživa u njemu, kao i sama Valerija

Valerija

 /Twitter

Prvi put kad je Valerija, topnica u ukrajinskoj 79. zračno jurišnoj brigadi, uništila ruski tenk - otrčala je istog trena natrag u svoj rov kako bi se isplakala.

Ali ne iz straha ili žaljenja. "Bio je to veliki nalet adrenalina", opisala je Valerija svoje osjećaje u nedavnom službenom intervjuu, koji je preveo estonski analitičar ‘War Translated‘, a prenio Forbes.

"Željela sam još i još i još", pojasnila je.

Njezina 79. brigada mjesecima je držala liniju u jugoistočnoj Ukrajini zapadno od Marinke i Novomihailivka, tjerajući ruske vojnike da plate za svaki metar svog napretka.

Ruska artiljerija postupno je pretvorila Marinku u ruševine. Krajem 2023. 8. brigada konačno je ušla u samo naselje u kojem je prije rata živjelo 10.000 ljudi.

Čini se da je tijekom ovog napada Valeriya postigla jedno od svojih najdramatičnijih ubojstava.

Gledajući kroz nišan Skifa, protutenkovskog vođenog raketnog sustava ukrajinske proizvodnje, uočila je šest kilometara udaljenu rusku jurišnu skupinu s više od 20 vozila.

Prvi tenk je propustila, kaže, jer jer odmah iza njega bila je sočnija meta: borbeno vozilo BMP prepuno pješaštva. Ispalila je jedan od svojih projektila teških 15 kilograma. "Prvi je projektil pogodio ravno u BMP", rekla je. "Bio je to lijep vatromet."

Trčeći u zaklon, ona i njezin kolega - padobranac s nadimkom "Djed" - ponovno su napunili svoj bacač. "Vratili smo se, ponovno lansirali", rekla je. "Meta je opet pogođena."

Ukrajinski protutenkovski timovi naoružani sustavom Skif, američkim Javelinima i drugim protutenkovskim projektilima, uništili su stotine ako ne i tisuće ruskih vozila u dvije godine otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

"Ako vas, nakon vašeg prvog lansiranja, neprijatelj otkrije, bacit će sve na vas", kazala je Valerija i objasnila kako zato raketni timovi moraju strpljivo pratiti ciljeve, ispaliti projektil i zatim krenuti, brzo.

To je opasan posao. Ali čini se 79. bojna uživa u njemu, kao i sama Valerija.

"Volim kad neprijateljski tenkovi i vozila gore", rekla je. "Da bi bio učinkovit, protutenkovski časnik mora biti hladnokrvan."

Međutim, ne motivira je samo hladno krvoproliće. Valerija ističe da je joj je glavni motiv obraniti svoju zemlju i obitelj. U intervjuu se prisjetila kako je telefonski razgovarala s majkom dok su Rusi granatirali njezin rodni grad Baštanku u ožujku 2022. "Došli su tamo gdje nisu bili pozvani", rekla je Valerija.

Sreća za Valeriju je, kaže, što puca iz raketnog sustava lokalne proizvodnje, a ne iz američkog Javelina. Naime, dok su europske zemlje proslijedile Ukrajini značajan broj Javelina, većina projektila dolazi iz SAD-a - a njihove su zalihe u Ukrajini pri kraju zbog višemjesečne blokade glasanja o slanju pomoći Ukrajini u američkom Kongresu.

Valerija nije ovisna o američkoj pomoći – ona može hladnokrvno krenuti u lov na Ruse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:25