OVISNI O INTERNETU

Pola milijuna tinejdžera šalju u offline logore

 Zelić/CROPIX

Više od 500 tisuća japanskih tinejdžera u dobi od 12 do 18 godina ovisno je o internetu. Japansko ministarstvo reagiralo je na “sve veći problem” iako kaže da je teško napraviti točnu statistiku.

“Problem je sve veći” rekao je glasnogovornik Akifumi Sekine za Daily Telegraph “Dijagnosticirano je 518 tisuća djece, srednjoškolaca i osnovnoškolaca u cijelom Japanu i brojka raste. Bit će još puno više slučajeva jer za tolike još ne znamo.”

Ministarstvo planira sveobuhvatno istraživanje o ovisnosti o internetu, troškovi su već upisani u idući proračun a od vlade su zahtražili i hitno financiranje off-line kampova u kojima bi djeca bez mobitela i kompjutora mogla započeti liječenje od ovisnosti.

“Želim ih izvući iz virutalnog svijeta i ohrabriti da uspostave stvarnu komunikaciju s drugom djecom i odraslima” rekao je Sekine. Logori za odvikavanje otvaraju se u ljetnim školama i javnim zgradama koje nemaju internet priključke.

Klince će liječiti sportom, aktivnostima na otvorenom, igranjem konvencionalnih igara, psihijatrijom i kliničkom psihijatrijom ili običnim savjetovanjem, kao bi im olakšali povratak u normalan život i sačuvali ih od trauma. Pitanje koliko će odvajanje od interneta za klince biti trauma samo pose sebi. Ovisnost o internetu u Japanu je povezana s naglim rastom broja poremećaja spavanja i prehrane, a u gorim slučajevima depresije i venske tromboze koja se inače povezuje s dugotrajnim avionskim putovanjima. Studije su pokazale i da visenje na internetu izravno utječe na smanjene sposobnosti praćnja nastave i učenja pa time i na ocjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:20