NEMA KONSENZUSA

Policija poziva na zabranu novog švedskog ‘modnog trenda‘: ‘Nose ih djeca i mladi, pa nismo u ratu!‘

Nasilje bandi i dalje je na čelu nacionalne rasprave uz sve veću zabrinutost zbog rane dobi djece koja su uključena
 Christine Olsson/Afp

Policija u južnoj Švedskoj pozvala je na zabranu nošenja pancirnih prsluka za civile, za koje kažu da im nije mjesto izvan ratnih zona jer izazivaju strah u zajednicama, piše The Guardian.

Sve veći broj djece i mladih, uključujući one mlađe od 15 godina, nosi zaštitne prsluke u manjim mjestima i gradovima, rekli su, dok kriminalne grupe nastavljaju privlačiti mlađu generaciju u Švedskoj.

Pobornici zaštitnih prsluka kažu da oni pomažu u zaštiti onih koji ih nose od ozljeda. Ali Patrik Andersson, šef obavještajne službe policije u južnom okrugu Skåne, koji uključuje grad Malmö, pozvao je na zabranu prodaje prsluka običnim građanima.

“Kome trebaju pancirke? Zaštitari i policija ih trebaju u svom poslu. Ne vjerujemo da ih kriminalci trebaju nositi", rekao je, dodajući: "To se širi po cijeloj Švedskoj."

image
AFP

Pancirni prsluci ne pripadaju švedskom društvu, smatra on. "Oni nisu potrebni nijednoj državi osim ako nije u ratnoj situaciji."

Rekao je da je nošenje pancirnih prsluka dovelo do više pucanja u glavu.

Rekao je da su prsluci, koji mogu koštati i do 10.000 kruna (oko 900 eura), također postali statusni simbol koji se koristi za označavanje povezanosti s bandom, potičući građane da se boje jedni drugih.

Dodao je da se njihova uporaba proširila iz velikih gradova, poput Malmöa, na druge dijelove zemlje i pozvao je da se policiji daju ovlasti da ih zaplijeni.

Ali usred kontinuiranog nasilja bandi – samo u siječnju i veljači bilo je 30 potvrđenih pucnjava u Švedskoj, uključujući četiri osobe koje su ubijene i osam ozlijeđenih – nema konsenzusa o zaštitnim prslucima.

Mattias Forssten, načelnik policije okruga Sörmland, zapadno od Stockholma, rekao je za televizijsku kuću SVT da su trenutno potrebne "hitnije mjere" za borbu protiv oružanog nasilja od provedbe zabrane zaštitnih prsluka.

image
Jessica Gow/Tt News Agency Via Afp

Nasilje bandi i dalje je na čelu nacionalne rasprave uz sve veću zabrinutost zbog rane dobi djece koja su uključena, a postoje i problemi s eksplozijama povezanim s bandama.

U ponedjeljak navečer u Stockholmu su se dogodile dvije eksplozije u roku od nekoliko sati. Prva, u Lidingöu, oštetila je kuću i ozlijedila dvije osobe. Druga, u Farsti, ozlijedila je petero.

Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strömmer potpisao je u ponedjeljak u Bruxellesu sporazum s francuskim ministrom unutarnjih poslova Géraldom Darmaninom u kojem su se dogovorili povećati suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala.

Prijašnja suradnja između dviju zemalja – uključujući komunikaciju putem usluge šifriranih poruka EncroChat – dovela je do “stotina uhićenja”.

"Novi sporazum ojačat će našu zajedničku sposobnost da spriječimo, otkrijemo i istražimo ozbiljne zločine, poput krijumčarenja droge i trgovine oružjem, kroz povećanu razmjenu informacija i veću suradnju", rekao je Strömmer, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:57