ISTRAGA O MITU

Policija upala u vilu Nicolasa Sarkozyja i Carle Bruni, traže dokaze za korupciju! Bivši predsjednički par u bijegu?

Bivši predsjednik je navodno od bogate nasljednice L’Oreala dobivao novac za kampanju

PARIZ - Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponovno je u središtu pozornosti francuske javnosti, i to baš kako su mediji i nagađali - samo dva tjedna nakon što mu je istekao predsjednički imunitet.

Iako je trenutačno s obitelji u Kanadi, to nije spriječilo desetak financijskih policajaca, predvođenih sucem okružnoga suda u Bordeauxu, Jeanom Michelom Gentilom, da temeljito pretraže i pretresu sve prostore koje koristi bivši šef države.

Tijekom dana pretraživali su luksuznu vilu u prestižnom 16. pariškom arondismanu u kojoj bivši predsjednik Nicolas Sarkozy živi sa suprugom Carlom Bruni. Financijska policija pretresla je i odvjetnički ured Arnaud, Claude i suradnici u kojemu Sarkozy ima udio. Pretražene su i prostorije koje je dobio na korištenje kao bivši šef države.

Pretpostavlja se da sudac Gentil istražuje nelagalno financiranje kampanje iz 2007. godine i traži dokaze da je bivši francuski predsjednik od bogate nasljednice L’Oreala, Liliane Bettencourt, dobivao novac kojim je financirao predsjedničku kampanju. Sarkozyju je predsjednički imunitet istekao 16. lipnja i zasad ga se u aferi Bettencourt dvostruko tereti.

Naime, prema svjedokinji Claire Thibout, bivšoj računovotkinji obitelji Bettencourt, početkom 2007. godine predala je 150 tisuća eura Ericu Woerthu, tadašnjem blagajniku Sarkozyjeve kampanje.

Slučajno ili ne, bivši šef države u ponedjeljak je s obitelji otputovao u Kanadu - potvrdio je njegov odvjetnik Thierry Herzog. Osim na pitanja o aferi Bettencourt, Sarkozy će pred francuskim sudom morati dati još neke odgovore.

U aferi Karachi, u kojoj su pojedini članovi bivše Sarkozyjeve vlade bili optuženi za korupciju u vezi s prodajom podmornica Pakistanu, također još nije istražen put torbi novčanica kojima se 1995. navodno financirala predsjednička kampanja bivšeg premijera Edouarda Balladura, čiji je Sarkozy bio glasnogovornik.

I treća afera sumnjiči Sarkozyja za ilegalno financiranje kampanje. Iz dokumenta, koji je u završnici predsjedničkih izbora lansirao jedan francuski portal, vidljivo je da je bivši režim libijskoga vođe Moamara Gadafija financirao Sarkozyjevu izbornu kampanju 2007., i to sa 50 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:34