KRVOPROLIĆE

POLITIČKI ATENTAT ŠOKIRAO AMERIKU: RANJENI MOĆNIK U KRITIČNOM STANJU Napadač koji ga je izrešetao umro u bolnici, bio je veliki pristaša Sandersa

James Hodgkinson
 Handout / REUTERS

James Hodgkinson (66) umro je od ozljeda zadobivenih u pucnjavi s policijom, objavio je u srijedu američki predsjednik Donald Trump nakon incidenta u kojem je Hodgkinson iz još nepoznatih motiva pucao na republikanske kongresnike na treningu bejzbola kod Washingtona.

Hodgkinson, inače iz grada Bellevillea u saveznoj državi Illinois, je ranio strojnicom petoro ljudi, uključujući šefa republikanskoga kluba u Zastupničkom domu Kongresa Stevea Scalisea. Prema posljednjim objavama iz bolnice u Washingtonu, Scalise se nalazi u kritičnom stanju, piše Guardian. U teškom je stanju i jedan pripadnik osoblja jednog drugog kongresnika. Kako tvrde svjedoci, napadač je tijekom 5-10 minuta ispalio više stotina metaka.

Napadač Hodgkinson je bio samozaposlen, a njegov dosje u Illinoisu je prepun prometnih prekršaja uz koje se nalazi i optužba za napad i nanošenje tjelesnih ozljeda, koja je ipak odbačena 2006. godine. Te je optužbe podnijela njegova tadašnja djevojka, ali se nije pojavila na sudu kada je došlo vrijeme za ročište.

Hodgkinsonova žena je pak za tv mrežu NBC rekla da se njezin muž preselio u saveznu državu Virginia (nedaleko od Washingtona gdje je izvršio napad) prije dva mjeseca, a druga američka glasila pišu da je Hodgkinson bio ekstremist lijevih uvjerenja.

On je na Facebooku objavio da je pristaša Bernieja Sandersa, bivšeg kandidata na demokratskim predizborima i čelnika američke ljevice.

- Trump je izdajnik. Trump je uništio našu demokraciju. Vrijeme je da uništimo Trumpa i njegovu družinu - napisao je u ožujku osumnjičeni napadač na istom Facebookovu profilu.

Bernie Sanders, inače dugogodišnji senator iz Vermonta, je komentirao da je "užasnut ovim strašnim činom" i snažno osudio Hodgkinsonov napad.

U biografiji prožetoj aktivizmom za društvena i socijalna pitanja Hodgkinson je svojedobno i poslao nekoliko pisma lokalnom list Belleville-News Democrat u kojima je hvalio bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obamu i kudio poreznu politiku konzervativaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:09