SHIKI-SHIMA

POMAMA ZA NAJLUKSUZNIJIM VLAKOM NA SVIJETU Japanci se hvale željeznicom koja ide sporo kao da je u Hrvatskoj, ali karta košta gotovo 60.000 kuna

 Profimedia, Exclusivepix

Japanska ljubav prema vlakovima poznata je diljem globusa. Riječ je o državi u kojoj je 1964. godine uvedena prva brza linija vlakova, slavni Shinkansen ("vlak metak"), kojoj je u međuvremenu postao najprepoznatljiviji brzi vlak na svijetu.

Danas Japan ima mrežu brzih željeznica dugu 2764 km koja praktički povezuje kompletnu otočnu zemlju. Iako su ih Kinezi u međuvremenu debelo pretekli u "kilometraži" brzih željeznica, Shinkansen se i danas smatra elitom u željezničkom prijevozu, za što je zaslužna povijesna sigurnost i maksimalna operativna brzina od 320 km/h.

No, ovih dana Japanci su se pohvalili malo drugačijim vlakom, čija maksimalna operativna brzina iznosi relativno siromašnih 110 km/h (za Shinkansen, ne i neke druge željeznice svijeta, na primjer hrvatske).

No, Train Suite Shiki-shima, kojim upravlja kompanija East Japan Railway umjesto brzine nudi luksuz kakav malo koje prijevozno sredstvo, izuzev velikih ocean-linera i crusiera može ponuditi.

Ovaj vlak tako ima samo 10 vagona, s kapacitetom za 34 putnika u 17 apartmana, a najskuplja karta jednu osobu košta 950.000 jena (8500 dolara ili 57.800 kuna), dok je cijena najjeftinije upola manja od najskuplje.

Što i nije toliko čudno kad uzmete u obzir da ovaj vlak ima salon od pet zvjezdica, vagone s opservatorijem, kupaonice koje se mogu mjeriti s luksuznim hotelima i restoran u kojem menu i obroke sprema kuhar koji je zaradio Michelinovu zvjezdicu.

Train Suite Shiki-shima premijerno putovanje imao je 1. svibnja ove godine, a bukiran je sve do travnja 2018. Štoviše, za premijerno putovanje interes je bio toliko velik da su putnike morali izabrati putem lutrije.

Put ovim vlakom, opremljenim električnim i dizelskim motorima, proteže se od 2 do 4 dana (ovisno o godišnjem dobu i odabranom paketu) i pritom prolazi kroz mnoge poznate pejzaže Zemlje izlazećeg sunca, a počinje i završava u Tokiju.

Putnicima su pritom osigurani i razni izleti, isprobavanje delicija u lokalnim restoranima na putu, kupanje u planinskim vrelima i tako dalje... Ukratko, putovanje iz snova za one dubljeg džepa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:33