ČVRSTI STAV

Pomoćnik američkog državnog tajnika: ‘Nećemo dopustiti odcjepljenje Republike Srpske, SAD će djelovati‘

On je time potvrdio reakciju koja je još u četvrtak stigla iz veleposlanstva SAD u Sarajevu

James O‘Brien

 Saul Loeb/Afp

SAD su čvrsto na stajalištu da neće dopustiti odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i na takav pokušaj kršenja Daytonskog sporazuma će reagirati, potvrdio je pomoćnik američkog državnog tajnika James O‘Brien.

"U Daytonu smo o tome razgovarali i svi su tamo shvatili da nema prava na odcjepljenje. Točka. SAD će djelovati ako bilo tko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona", stoji u izjavi koju je O‘Brien objavio na službenom profilu na društvenoj mreži X.

On je time potvrdio reakciju koja je još u četvrtak stigla iz veleposlanstva SAD u Sarajevu, u kojoj je također stajalo kako lider bosanskih Srba Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u nove sukobe.

Te su reakcije rezultat Dodikove najave kako će RS proglasiti nezavisnost istog dana u kojemu bi visoki predstavnik Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon o statusu državne imovine.

To pitanje, koje nije riješeno još od okončanja rata u BiH 1995., za Dodika je već mjesecima ključna tema, a on odbija svaki dogovor koji bi dopustio da BiH kao država ima nepokretnosti u svom vlasništvu. Po njegovu mišljenju pravo vlasništva nad nepokretnostima, koje su u socijalizmu bile tzv. društvena svojina i po automatizmu bi trebale pripasti BiH kao državi, zapravo pripada samo entitetima i na tome RS temelji ključni element svoje "državnosti".

Dodik sada tvrdi kako ima naznaka da bi Schmidt već u siječnju mogao nametnuti zakon o državnoj imovini koji bi, navodno, bio protivan interesima RS jer bi titular cjelokupne sporne imovine postala BiH, a onda bi država nižim razinama vlasti prepustila na upravljanje one nepokretnosti koje joj nisu potrebne za funkcioniranje.

No iz Ureda visokog predstavnika (OHR) nikada nije bilo naznaka kako bi takav zakon mogao biti nametnut. Pod okriljem OHR-a do sada je samo uspostavljena stručna skupina koja je dobila zadaću izraditi prijedlog mogućeg rješenje o kojemu bi konačnu odluku donio državni parlament.

Iz OHR-a su takvo stajalište ponovili i nakon ponovljenih Dodikovih prijetnji secesijom. Naveli su kako se mora naći prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine kroz "inkluzivni politički proces", što je jedan od pet ciljeva i dva uvjeta koji su još 2008. definirani kao pretpostavka zatvaranja OHR-a, na čemu uporno inzistira upravo Dodik.

"Političari u BiH bi se, umjesto što ugrožavaju proces europskih integracija, trebali fokusirati na pronalaženje rješenja i ne stvarati probleme", poruka je iz OHR-a.

Dodikove ponovljene secesionističke prijetnje osudili su brojni bošnjački političari, dok je čelnik HDZ BiH Dragan Čović odbio sudjelovati u tim svađama uz konstataciju kako on i njegova stranka čine sve da BiH bude funkcionalna država.

‘Dodikove najave najveća opasnost po RS‘

Najistaknutiji oporbeni političar iz RS Nebojša Vukanović ustvrdio je kako su Dodikove najave najveća opasnost upravo za taj entitet. "Dodikova priča o samostalnosti nema potporu ni Srbije niti Rusije, niti jednog saveznika. Nitko nas ne bi priznao. Mi bismo ostali provizorij. Dali bismo legitimitet međunarodnoj zajednici da ukine RS, da ovdje uđe s oružjem i da nam uvede prinudnu upravu", kazao je Vukanović.

Osudama Dodikova ponašanja u petak se pridružila Islamska zajednica u BiH izjavom u kojoj stoji kako javnost ima razloga biti duboko zabrinuta najavama razvlašćivanja države i oduzimanja njene imovine.

Pozdravljaju jasnu reakciju SAD na Dodikove najave i pozivaju EU da u tome slijedi Washington.

"Svojim jasnim stajalištem da će SAD djelovati ako netko pokuša promijeniti osnovni element Daytona i narušiti suverenitet Bosne i Hercegovine, Sjedinjene Američke Države dokazuju da su iskreni prijatelj ove države i netko tko je svjestan značaja teško postignutog mira u ovom dijelu Europe", stoji u izjavi poglavarstva IZ u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:31