OBUKA U TIJEKU

Pomorske vježbe Južne Koreje, Japana i SAD-a zbog sjevernokorejskih prijetnji: ‘Moramo biti spremniji za rat‘

Sjeverna Koreja ubrzava razvoj oružja, testirajući hipersonične projektile na kruto gorivo prošli tjedan

Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt, razarač južnokorejske mornarice i razarač japanskih pomorskih snaga samoobrane

 Handout/AFP

Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države održavaju dugo planirane zajedničke pomorske vježbe koje uključuju američki nosač zrakoplova kako bi osigurali spremnost protiv nuklearnih i raketnih prijetnji iz Sjeverne Koreje, priopćila je u petak južnokorejska mornarica.

Sjeverna Koreja ubrzava razvoj oružja, testirajući hipersonične projektile na kruto gorivo prošli tjedan, a čelnik Kim Jong-un rekao je u srijedu da je "sad vrijeme da budemo spremniji za rat nego ikad", navodeći nestabilnu geopolitičku situaciju.

"Snage koje sudjeluju provode vježbe protupodmorničkog ratovanja kako bi poboljšale svoje odgovore na podvodne prijetnje Sjeverne Koreje, uključujući podmornice i balističke projektile koji se lansiraju s podmornica", objavila je južnokorejska mornarica.

Na dvodnevnim vježbama u međunarodnim vodama između Južne Koreje i Japana od četvrtka sudjeluju nosač zrakoplova Theodore Roosevelt i razarači Howard, Russell i Daniel Inouye te ratni brodovi azijskih susjeda.

Obuka, čiji je cilj pojačati njihovu zajedničku sposobnost da odgovore na prijetnje Sjeverne Koreje, slijedi višegodišnji zajednički plan vježbi postavljen nakon prošlogodišnjeg trostranog samita, priopćila je južnokorejska mornarica.

Tri mornarice također su izvele pomorske vježbe namijenjene blokiranju sjevernokorejskog ilegalnog prijevoza oružja za masovno uništenje te vježbe traganja i spašavanja za pomoć brodovima u nevolji.

U Washingtonu, Južnoj Koreji i SAD-u dužnosnici obrane održali su godišnje razgovore o obrani u četvrtak, potvrđujući planove za vježbe koje simuliraju sjevernokorejsku uporabu nuklearnog oružja u nadolazećim ljetnim vježbama, dodalo je ministarstvo obrane Seula.

Na samitu u Camp Davidu prošlog kolovoza, čelnici triju zemalja složili su se organizirati godišnje vježbe iz više domena, razmjenjivati ​​informacije u stvarnom vremenu o sjevernokorejskim lansiranjima projektila i pokrenuti vruću liniju za komunikaciju u kriznim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:22