POZIV U POMOĆ

POROŠENKO OBAMI 'Treba nam oružje. Hvala vam na dekama, ali njima još nitko nije dobio rat'

 AFP

WASHINGTON - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko trenutno je u službenom posjetu SAD-u. Tamo je pred zastupnicima u Kongresu održao govor u kojem je kazao kako 'mladi, slabo naoružani Ukrajinci sami vode borbu za slobodan svijet', piše BBC.

Predsjednik SAD-a Barack Obama još je jednom oštro osudio ponašanje Rusije u Ukrajini ali je naglasio kako Kijevu jedino može dati 'nesmrtonosnu' vojnu pomoć.

Porošenko je pred Kongresom naglasio kako njegova zemlja treba i 'smrtonosnu' i 'nesmrtonosnu' pomoć te da je svaka pošiljka i više nego dobrodošla.

- Deke i slična oprema su dobrodošli i hvala vam na tome, ali i sami znate da rat nije moguće dobiti dekama, rekao je Porošenko nakon gromoglasnog pljeska zastupnika u Kongresu.

Ruske težnje opisao je kao imperijalne motivirane 'nostalgijom za Sovjetskim Savezom'.

Porošenko se ranije sastao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je zaprijetio: 'Da sam htio, ruske trupe mogle su za dva dana biti ne samo u Kijevu, već i u Rigi, Vilniusu, Tallinnu, Varšavi i Bukureštu'. Prijetnja je bila upućena ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku, za vrijeme jednog od brojnih telefonskih razgovora između dvojice čelnika. Porošenko je navodnu Putinovu prijetnju shvatio ozbiljno i prenio je predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, za njegovog posjeta Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:27