UDAR NA DŽIHADISTE

POSLJEDNJI OBAMINI POTEZI Dan uoči silaska s vlasti naredio bombardiranje ISIS-a u Libiji

 U.S. Navy/Anthony Flynn/Stringer / Reuters

Sjedinjene Države su pokazale odlučnost da se obračunaju sa skupinom Islamskom državom u Libiji gdje su u srijedu navečer izvele zračne udare blizu Sirta iz kojega su džihadisti potisnuti u prosincu.

SAD je "i dalje spreman podupirati libijske napore radi suzbijanja terorističke prijetnje i pobjede nad skupinom IS u Libiji", rekao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Američki vojnici su bombardirali dvije baze IS-a oko 45 km od Sirta, dodao je Cook.

Na meti američkog bombardiranja bili su "borci koji su pobjegli iz Sirta kako bi se priključili izoliranim bazama u pustinji i ondje se pregrupirali" nakon poraza, ističe se u priopćenju.

"Više desetaka" boraca je ubijeno u operaciji, rekao je u četvrtak američki dužnosnik ministarstva obrane koji je htio ostati anoniman.

Gubitak Sirta u prosincu, nakon višemjesečnih borbi, bio je velik gubitak za IS koji je s tim gradom izgubio i zadnje veliko uporište u zemlji.

No borci IS-a još mogu djelovati u Libiji. Po ocjeni stručnjaka, imaju još nekoliko ćelija na jugu, istoku i zapadu zemlje, pa i u prijestolnici Tripoliju.

Napori džihadista da se učvrste u Libiji olakšavaju sukobi između suparničkih skupina u toj naftom bogatoj zemlji koji bi mogli prerasti u opći sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:28