RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Potpuni kaos u Rusiji: Putin izgubio živce i pokrenuo istragu protiv Prigožina!

Iz minute u minutu pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini
Vladimir Putin i Prigožinov poster
 Afp, Twitter/

Ključni događaji:

  • Dron oboren u ruskoj regiji Kursk

  • Zelenski: ‘Rusi planiraju teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje‘

  • Guterres: Rusija je ubila 136 djece u Ukrajini

23:08
22:59

Ruske vlasti pokrenule kriminalističku istragu protiv šefa Wagnera Jevgenija Prigožina

Ruske su vlasti u petak pokrenule kriminalističku istragu protiv vlasnika plaćeničke vojske Wagner Jevgnija Prigožina jer je navodno zaprijetio da će s mjesta ministra obrane ukloniti Sergeja Šojgua, piše The Associated Press.

Objava o pokretanju istrage dolazi nakon što je Prigožin Šojgua optužio za raketiranje Wagnerovih baza u Ukrajini.

Prigožin je potom rekao da će se njegovi vojnici fokusirati na kažnjavanje Šojgua te pozvao rusku vojsku da im se ne suprotstavlja. "Ovo nije oružana pobuna već marš pravde", rekao je Prigožin.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije odbacilo je Prigožinove tvrdnje, a Nacionalno antiterorističko vijeće objavilo je da je pokrenulo istragu protiv Prigožina zbog sumnje da je pozvao na državni udar.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin upoznat s problematikom te da se "poduzimaju sve mjere".

Prigožin je u petak optužio rusku vojsku za „uništavanje” njegovih boraca, a da pritom nije posve objasnio svoje optužbe, i obećao zaustaviti „zlo” vojnog vodstva.

Prigožin je u nizu glasovnih poruka objavljenih na svom kanalu na komunikacijskoj platformi Telegram rekao: „Oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote mnogih desetaka tisuća ruskih vojnika, bit će kažnjeni. Tražim da nitko ne pruža otpor”.

Ministarstvo obrane je ubrzo objavilo priopćenje u kojem tvrdi da Prigožinove optužbe „nisu istinite i da su informacijska provokacija”.

Prigožin je rekao da pojedinosti onoga što se zbilo tek izlaze na vidjelo, no dodao je: „Ministar obrane (Sergej Šojgu) je stigao posebno u Rostov kako bi izvršio operaciju uništavanja Wagner PMC (privatne vojne tvrtke)”.

Nepotvrđeni video objavljen na kanalu „Razgruzka Wagner” (Wagnerov borbeni prsluk”) prikazuje šumu, u kojoj se vide mali požari i uništeno drveće.

Video je sadržavao natpis: „Raketni napad je izvršen na kampove PMC Wagnera. Brojne žrtve. Prema očevicima, napad je izveden odostraga, to jest, izvršila ga je vojska ruskog ministarstva obrane”.

Prigožin je obećao osvetiti se zbog incidenta. „Nas je 25.000 i saznat ćemo zašto se u zemlji događa kaos”, kazao je.

Prigožin je također optužio Šojgua da je naredio sakrivanje 2000 tijela Wagnerovih boraca u mrtvačnici na jugu Rusije.

Šef Wagnera je ranije u petak nastavio svoj sve žešći sukob s Moskvom, rekavši da se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temeljilo na lažima vojnog vrha.

Prigožin, čiji su česti istupi na društvenim mrežama u nesrazmjeru s ograničenom ulogom njegove skupine u ratu, mjesecima otvoreno optužuje ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog vojnog stožera Valerija Gerasimova za nesposobnost.

Njegova služba za odnose s javnošću je u petak na komunikacijskoj platformi Telegram objavila video u kojem Prigožin po prvi put odbacuje temeljne razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom".

"Ništa neuobičajeno se nije događalo 24. veljače. Ministarstvo obrane nastoji obmanuti društvo i predsjednika i ispričati nam priču o tome kako je postojala luda agresija Ukrajine i da su nas planirali napasti s cijelim NATO (savezom)", rekao je Prigožin, koji je službenu verziju nazvao "lijepom pričom".

"Rat je bio potreban kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugi orden 'Heroja (Ruske Federacije)'. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine", dodao je.

15:26

Ukrajinci sve bliže Donjecku

Kijevski mediji javljaju da je ukrajinska vojska napredovala istočno od grada Krasnohorivke i vratila teritorij koji je Rusija držala još od 2014. godine. Napredovanje kod Krasnohorivke znači da se ukrajinska vojska sve više približava gradu Donjecku.

12:47

Ukrajina napreduje na jugu, zaustavila ruski napad na istoku

Ukrajinske oružane snage zaustavile su rusku ofenzivu prema gradovima Kupjansku i Limanu na istoku zemlje i napreduju na jugu, rekla je u petak zamjenica ministra obrane Hana Maliar.

- Imali smo žestoke borbe u smjeru Kupjanska i Limana, ali naši vojnici zaustavili su neprijatelja - izjavila je Maliar za ukrajinsku televiziju.

Ukrajina je u ranoj fazi svog najambicioznijeg protunapada otkako je Rusija pokrenula invaziju u veljači 2022. i kaže da je preuzela kontrolu nad osam sela, što su njezini prvi značajni uspjesi na bojištu u sedam mjeseci.

Međutim, Rusija i dalje drži dijelove teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini, a ukrajinske snage tek se trebaju probiti do glavnih obrambenih linija koje je Rusija pripremala mjesecima.

- Da, pred nama su još glavni događaji. Glavni udarac tek treba doći - rekla je Maliar.

Dodala je kako ruske snage i dalje imaju za cilj dobiti kontrolu nad cijelim regijama Donecka i Luhanska na istoku zemlje.

Ukrajinska vojna operacija na jugu odvija se prema planu i njezine snage napreduju iako ih minska polja usporavaju, izjavila je.

- U vojsci, po njezinim izvješćima i položajima, sve se odvija prema planu. Ne treba očekivati da će ofenziva biti vrlo brza. Svakoga dana napredujemo... Da, to je postupno, ali naše snage se učvršćuju na ovim granicama i napreduju postojano - rekla je Maliar.

Reuters nije uspio provjeriti stanje na bojištu. Obje strane kažu da je druga pretrpjela velike gubitke otkako je Ukrajina započela svoju protuofenzivu, a Moskva nije priznala nedavna vojna postignuća Ukrajine.

12:16

Ukrajina zaustavila rusku ofenzivu prema dva grada

Ukrajinske oružane snage zaustavile su rusku ofenzivu prema gradovima Kupjansk i Lyman na istoku zemlje, te napreduju na jugu, ustvrdio je visoki dužnosnik ukrajinske obrane.

- Imali smo vrlo žestoke bitke u smjeru Kupjanska i Lymana ali su naši vojnici tamo zaustavili neprijatelja, rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar za ukrajinsku televiziju.

Ukrajina je u ranoj fazi svoje protuofenzive i kaže da je ponovno zauzela osam sela, što je prvi značajan uspjeh na bojnom polju u posljednjih sedam mjeseci.

No Rusija još uvijek drži dijelove teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini, dok se ukrajinske snage tek trebaju probiti do glavnih obrambenih linija za koje je Rusija imala nekoliko mjeseci da ih pripremi.

- Glavni udarac tek slijedi. Dapače, neke rezerve će ciljano biti aktivirane kasnije, rekla je Maliar.

Ukrajinska vojna operacija na jugu je tekla prema planu i njezine su snage napredovale, iako su ih usporavala minska polja.

- U vojsci sve ide prema planu. Napredujemo svaki dan, svaki dan. Da, postupno je, ali naše snage se učvršćuju i napreduju postojano, dodaje Maliar.

Moskva nije priznala nedavne vojne uspjehe Ukrajine.

10:50

Prigožin: 'Oni koji nam ne daju municiju, bit će živi pojedeni u paklu'

Vladimir Putin suočava se sa sve burnijim unutarnjim sukobima u svojim krugovima.

Glavni neprijatelj i dalje mu je Jevgenij Prigožin, koji na novoj objavljenoj videosnimci stoji ispred mrtvih tijela svojih vojnika u Ukrajini te vrijeđa ruske vojne vođe i okrivljuje ih za njihovu smrt.

- Došli su ovamo kao dobrovoljci i umrli, a vi se izležavate u svojim uredima, sjedite u svojim skupim klubovima, vaša djeca uživaju u dobrom životu i snimaju videe na YouTubeu. Oni koji nam ne daju municiju, bit će živi pojedeni u paklu - urlao je na snimci šef privatne plaćeničke vojske Wagner.

09:25

Oboreno 13 ruskih projektila

Ukrajinska protuzračna obrana oborila je 13 ruskih krstarećih projektila koji su rano u petak išli prema vojnom aerodromu u zapadnoj regiji Hmjelnicki, priopćile su ukrajinske zračne snage.

Projektile su navodno ispalili ruski bombarderi s Kaspijskog mora.

Vršitelj dužnosti guvernera regije, Serhij Tjurin, rekao je kako je napad bio usmjeren na aerodrom Vijsk u blizini Hmeljnički oblasti.

- Rakete su ispaljene s nekoliko bombardera Tupoljev Tu-95 - napisao je na Telegramu.

09:20

Rusija tvrdi da je uhitila krijumčare cezija koji su radili za Ukrajinca

Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je u petak kako je uhitila pet osoba koje su pokušale kupiti kilogram radioaktivnog cezija-137 za 3,5 milijuna dolara u ime ukrajinskog državljanina, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Navodi se da je cezij-137 trebao biti iznesen iz Rusije kako bi se koristio za insceniranje incidenta s navodnim oružjem za masovno uništenje, a sve kako bi se diskreditirala Rusija.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi te tvrdnje, a Ukrajina se još nije oglasila o slučaju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ovaj tjedan da su ukrajinski špijuni dobili informacije o tome da Rusija razmatra "teroristički" napad na nuklearnu elektranu Zaporižju koja se nalazi pod ruskom kontrolom u južnoj Ukrajini, uključujući oslobađanje radijacije.

Rusija je to odbacila i zauzvrat optužila Ukrajinu da planira zauzeti elektranu i granatirati njezine objekte pa i one u kojima se skladišti nuklearno gorivo. Moskva je optužila Kijev i za planiranje napada "prljavom bombom" protiv Rusije, što je Ukrajina demantirala.

FSB je u petak rekao da su pritvorene osobe u slučaju cezij-137 sve već priznale, ali nije naveo njihova imena ili druge pojedinosti.

09:15

U granatiranju ceste u Zaporožju poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula, a druga je ozlijeđena u južnom Zaporožju kad su ukrajinske snage granatirale cestu, javlja Reuters pozivajući se na rusku novinsku agenciju Tass.

Rečeno je kako se incident, u regiji koju Rusija sad smatra dijelom vlastitog teritorija, dogodio u blizini sela Novohorivka.

06:11

Strani donatori obećali 60 milijardi eura

Strani su donatori obećali 60 milijardi eura nove financijske potpore Ukrajini, priopćila je Velika Britanije, nakon što je međunarodna konferencija u Londonu, čiji je cilj bio financiranje obnove zemlje, zatvorena.

06:08

Šmihal optimističan oko protuofenzive

Ukrajinski premijer je rekao da će za protuofenzivu trebati vremena, no optimističan je u pogledu njezina uspjeha.

Komentari Denisa Šmihala na marginama konferencije o obnovi Ukrajine u Londonu uslijedili su nakon što je predsjednik Zelenski rekao da protuofenziva možda ide sporije od željenog, no da neće nepotrebno riskirati živote vojnika da bi ispunio međunarodna očekivanja. Moskva je sugerirala da se čini da je došlo do prekida u intenzitetu protuofenzive.

06:05

Guterres prozvao Rusiju zbog ubojstva djece

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres prozvao je Rusiju zbog ubojstva 136 djece u Ukrajini tijekom 2022. godine i dodao njezine oružane snage na globalni popis prekršitelja, navodi se u izvješću Vijeća sigurnosti UN-a.

UN je potvrdio i da su ruske oružane snage i pridružene skupine ozlijedile 518 djece i izvele 480 napada na bolnice i škole. Koristili su 91 dijete kao živi štit, navodi se u izvješću.

Guterres je bio posebno šokiran velikim brojem dječjih žrtava kao i prekršajima protiv djece od strane ukrajinskih snaga.

06:01

Zelenski: 'Rusi planiraju teroristički napad na nuklearku!'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija razmatra teroristički napad na okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje.

- Naša obavještajna služba je dobila informacije da Rusija razmatra scenarij terorističkog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje, teroristički napad s curenjem radijacije. Pripremili su sve za to, rekao je jučer Zelenski.

Upozorio je da je Rusija spremna izvršiti slične terorističke napade poput onoga u kojem je eksplodirala brana Kakhovka 6. lipnja.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kiril Budanov je rekao 20. lipnja da su ruske snage postavile dodatne mine u i oko elektrane, uključujući i bazen za hlađenje.

Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju rekla je da takve mine nisu promijećene tijekom posjeta generalnog direktora Rafaela Grossija postrojenju 16. lipnja.

Postoji mogućnost da je objekt miniran nakon toga.

05:33

Dron oboren u ruskoj regiji Kursk

Protuzračna obrana oborila je bespilotnu letjelicu kasno u četvrtak iznad južnog ruskog grada Kurska, blizu ukrajinske granice, objavio je regionalni guverner.

Roman Starovoit, pišući na Telegramu, naveo je da su protuzračni sustavi dva puta aktivirani. Nije spomenuo štetu ili žrtve, no zamolio je stanovnike da izbjegavaju ruševine.

Niz napada iz zraka pokrenut je preko ukrajinske granice u južnoj Rusiji. Bilo je i oružanih upada za koje su odgovornost preuzele skupine koje kažu da se protive Kremlju.

Ukrajina rutinski odbija komentirati takve napade ili upade, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:43