VRIJEDAN MILIJUNE

POTPUNI MISTERIJ SPEKTAKULARNE PLJAČKE U BERLINU Policija zbunjena krađom jednog od najvećih zlatnika na svijetu: Lopovi imali krticu u muzeju?

Bode muzej i ukradeni zlatnik Big Maple Leaf u krugu
 Arnd Wiegmann / Chris Helgren / REUTERS

U noći s nedjelje na ponedjeljak iz trezora berlinskog Bode muzeja provalnici su ukrali zlatnik težak 100 kg promjera oko 50 cm, čija se vrijednost procjenjuje na oko četiri milijuna eura, priopćila je berlinska policija u ponedjeljak.

- U noći na ponedjeljak iz spremišta Bode muzeja na berlinskom Muzejskom otoku ukraden je kanadski zlatnik s likom britanske kraljice Elizabete II. Za provalnicima se još uvijek traga - glasila je izjava policije.

Milijunski plijen lopova je zlatnik naziva "Big Maple Leaf" (Veliki list javora), nakon australskog zlatnika "Gold Kangaroo" koji teži jednu tonu, najveći zlatnik na svijetu. Ukradeni zlatnik Kanađani su posudili Nijemcima za potrebe izložbe. Na pitanje zašto su ga uopće skovali, Kanađani su jednostavno odgovorili: 'Zato što možemo'.

Ono što policiju muči je kako su lopovi uspjeli izbjeći aktiviranje alarma po ulazu u muzej, ali i svih ostalih alarma na sto metara dugom putu kroz zgradu do zlatnika, koji je bio osiguran neprobojnim staklom. Jednako tako, nije jasno kako su lopovi iznijeli sto kilograma težak plijen, a gotovo je sigurno da jedna osoba to nije mogla izvesti sama.

Prema sadašnjim informacijama do pljačke je došlo između 3:20 i 3:45 u ponedjeljak ujutro. Provalnici su do muzeja došli preko željezničke pruge i potom se aluminijskim ljestvama popeli do prozora na začelju muzeja koji su potom razbili i ušli unutra, piše Bild.

Nakon toga su lopovi prošli sto metara dug put prema mjestu gdje se nalazio zlatnik, razbili za metke neprobojno staklo, opet bez aktiviranja alarma, uzeli zlatnik i iznijeli ga iz muzeja, najvjerojatnije na ručnim kolicima. Policija je o pljački obaviještena oko 4 sata ujutro kad su provalnici već nestali.

- Prema informacijama kojima zasad raspolažemo, imamo razloga vjerovati da su lopovi razvalili prozor na stražnjem dijelu muzeja pokraj željezničke pruge. Nakon toga su ušli u zgradu i otišli do dijela gdje su izloženi zlatnici. Ovaj zlatnik bio je osiguran iza stakla neprobojnog za metke. Toliko mogu otkriti - rekao je glasnogovornik policije Winfrid Wenzel za Reuters koji je dodao da je istragu preuzela specijalna jedinica berlinske policije zadužena za rješavanja pljački umjetnina.

Bode muzej pripada sklopu svjetski poznatih muzeja na tzv. Muzejskom otoku u središtu Berlina. Muzej, osim antičkih skulptura posjeduje i veliku zbirku kovanica među koje je spadao i "Big Maple Leaf" koji je dio izložbe od 2010. godine. Muzej ukupno ima oko 540.000 različitih kovanica, a zasad nije otkriveno da nedostaje još koji predmet iz zbirke.

Upitan što bi lopovi mogli napraviti s ovako rijetkim i velikim zlatnikom, glasnogovornik policije je odgovorio: - Dvije su mogućnosti - ili ih je netko tko želi ovaj zlatnik unajmio, ali je mnogo vjerojatnije da će ga rastopiti u manje dijelove i potom prodati na crnom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:13