PRODANO NA DRAŽBI

POTRESNO PISMO SA SUDBONOSNOG PUTOVANJA Putnica s Titanica: 'Putovanje je za sada predivno'

 AFP, Wikipedia

Samo nekoliko sati prije nego što se Titanik sudario s ogromnom santom leda tijekom sudbonosnog putovanja iz Engleske u New York, putnica Esther Hart napisala je pismo svojoj obitelji u kojem im je putovanje opisala kao predivno.

Tada nije ni slutila da će to biti posljednje pismo napisano tog broda.

- Putovanje za sada protječe predivno - napisala je gospođa Hart svojoj obitelji u Engleskoj radujući se novom životu u Kanadi u koju je išla zajedno sa svojim mužem i kćerkom.

U tom trenutku kad ga je pisala nije ni sanjala da će se samo nekoliko sati kasnije svi njeni snovi srušiti u nesreći u kojoj je poginulo preko 1500 ljudi uključujući i njenog muža Benjamina.

Ručno napisano pismo koje je namjeravala poslati obitelji nalazilo se u unutrašnjem džepu kožnog kaputa kojeg joj je muž dao dok se ukrcavala zajedno s kćerkom Evom u čamac za preživljavanje.

U njemu se nalazi i post scriptum kojeg je napisala tada sedmogodišnja Eva.

- Svima vam šaljem puno poljubaca - poručila je mala Eva, jedna od oko 700 preživjelih.

Ona je kasnije postala jedna od istaknutih preživjelih putnika, te je napisala knjigu 'Sjenka Titanika' u kojem je opisala putovanje i majčino pismo koje se prije dva dana ono se našlo na aukciji te je prodano za nevjerojatnih milijun kuna što je rekordna cijena za pismo s tog broda.

Esther Hart preminula je 1928. godine, dok je Eva napustila ovaj svijet puno godina kasnije, 1996.

Voditelj aukcije Andrew Aldridge, izjavio je kako je pismo koje je napisala Esther pravi dragulj u kruni cjelokupne prepiske s Titanika.

Fascinacija tim ukletim brodom traje i stotinu godina nakon nesreće, a cijene suvenira s njega u zadnjih nekoliko godina su skočile.

U listopadu prošle godine je violina za koju se vjeruje da je svirala dok je brod tonuo je prodana za više od 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:12