NIJE KRIVOTVORINA

POTVRĐENO ŠOKANTNO OTKRIĆE Drevni papirus na kojem piše da je Isus imao ženu je autentičan

 Karen King

Tri tima znanstvenika sa sveučilišta Harvard, Columbija te instituta za tehnologiju Massachusetts zaključili su da je drevni koptski papirus koji govori o Isusovoj ženi autentičan i da nije falsifikat kao što je Vatikan tvrdio kad je papirus pronađen.

Nazvan je Gospelom Isusove žene jer sadrži fraze Božjeg sina koji govori o svojoj ženi. Na papirusu, između ostalog, piše: - ... Isus im je kazao: 'Moja žena... bit će moja učenica...'

Vjeruje se da papirus datira iz osmog stoljeća, za razliku od prethodnih tvrdnji prema kojim se geografsko porijeklo pisma smješta u Egipat, u sredinu 4. stoljeća poslije Krista.

Ipak, datum seže daleko u prošlost, što je daleko od tvrdnji Vatikana - da je papirus moderna krivotvorina.

Papirus je detaljno proučila profesorica teologije s Harvarda Karen King i kazala kako papirus nije čvrst dokaz da je Isus bio oženjen no podiže raspravu oko toga jesu li žene i majke mogle biti Isusove učenice.

- Nadam se da sada možemo prijeći preko pitanja falsifikata i razmotriti važnost ovog fragmenta za povijest Kršćanstva - kazala je King za Boston Globe i dodala: - Važno je zapitati se 'Zašto je Isus bio oženjen, ili ne, i zašto je to uopće bitno? Zašto se neki ljudi zgražaju nad tim? Zaista, u čemu je problem? -

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:47