NA ZAPADNOJ OBALI

Povijesna lokacija Tel al-Sultan dodana je na popis svjetske baštine, Izraelci negoduju

Palestinci cinično koriste UNESCO i politiziraju organizaciju, stoji u priopćenju izraelskog ministarstva vanjskih poslova

Tel al-Sultan

 Bible Land Pictures/Jerusalem Photo By: Zev Radovan/Akg-images/Profimedia/Bible Land Pictures/jerusalem Photo By: Zev Radovan/akg-images/profimedia

UNESCO je u nedjelju upisao povijesnu lokaciju Tel al-Sultan, u blizini palestinskog grada Jerihona na okupiranoj Zapadnoj obali, na Popis svjetske baštine, izazivajući kritiku Izraela.

Tel al-Sultan, koji je stariji od egipatskih piramida, ovalni je brežuljak u dolini Jordana i sadrži pretpovijesne dokaze ljudske aktivnosti.

Odluka kulturne organizacije Ujedinjenih naroda, koju je objavila na X-u, nekadašnjem Twitteru, donesena je na 45. sastanku odbora za svjetsku baštinu održanom u Rijadu.

"Nominirana lokacija pretpovijesno je arheološko nalazište Tel al-Sultan, koje se nalazi izvan drevnog nalazišta Jerihona", rekao je na sjednici pomoćnik glavnog direktora UNESCO-a, Ernesto Ottone.

Stranica je upisana nakon trogodišnje kandidature "tijekom koje nijedna država stranka nije uložila nikakve primjedbe", rekao je diplomat, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

"Nema židovskih ili kršćanskih ostataka na mjestu (Tel al-Sultan). To je mjesto pretpovijesnih ostataka", izjavio je diplomat za AFP.

Izrael je osudio tu odluku.

"Ministarstvo vanjskih poslova smatra današnju odluku još jednim znakom da Palestinci cinično koriste UNESCO i politiziraju organizaciju", stoji u priopćenju ministarstva.

"Izrael će djelovati sa svojim brojnim prijateljima u organizaciji kako bi promijenio pogrešne odluke".

Izrael je napustio organizaciju UN-a 2019. zbog optužbi da potiče antiizraelsku pristranost, ali poslao je izaslanstvo na ovogodišnji sastanak u Saudijskoj Arabiji.

Palestinske vlasti, koje su Ujedinjeni narodi priznali kao državu promatrača - nečlanicu, pozdravile su stavljanje na popis mjesta Tel al-Sultan.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je kako je odluka "od velike važnosti i dokaz autentičnosti i povijesti palestinskog naroda".

Obećao je da će palestinske vlasti "nastaviti čuvati to jedinstveno mjesto za cijelo čovječanstvo", stoji u priopćenju iz njegova ureda.

UNESCO-ov popis pokazuje da je to mjesto "sastavni dio raznolike palestinske baštine iznimne vrijednosti za čovječanstvo", rekla je u izjavi palestinska ministrica turizma, Rula Maayah, koja je bila na sastanku u Rijadu.

S obzirom na "važnost Tel al-Sultana kao najstarijeg utvrđenog grada na svijetu... zaslužuje biti mjesto svjetske baštine", rekla je.

"Trajno naselje pojavilo se ovdje 9. ili 8. tisućljeća prije Krista zbog plodnog tla oaze i lakog pristupa vodi", objavio je UNESCO na svojoj web stranici.

Kaže se da "lubanje i kipovi pronađeni na tom mjestu" svjedoče o praksama tamošnjeg neolitskog stanovništva, dok arheološki materijal iz ranog brončanog doba pokazuje znakove urbanog planiranja.

"Ostaci iz srednjeg brončanog doba otkrivaju prisutnost velikog kanaanskog grada-države u kojem je živjelo društveno uređeno stanovništvo", dodao je UNESCO.

To mjesto se iskopava više od jednog stoljeća i smatra se najstarijim kontinuirano naseljenim naseljem na planetu, izvijestila je palestinska službena novinska agencija Wafa.

To je četvrto palestinsko mjesto koje je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, sad dom oko tri milijuna Palestinaca, 1967. godine, kad je zauzeo Pojas Gaze, gusto naseljenu obalnu enklavu iz koje se povukao 2005. godine.

Palestinci žele oba teritorija za svoju buduću državu, zajedno s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Jerihon je jedan od najstarijih naseljenih gradova na planetu i glavna turistička destinacija na palestinskim teritorijima.

UNESCO je također pozvao na zaštitu drugih arheoloških nalazišta u Jerihonu.

Arheologija je izrazito politička tema u Izraelu i na palestinskim teritorijima, a otkrića su korištena za opravdavanje teritorijalnih zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:41