SVE VIŠE PRISTALICA

Povijesni preokret u bitci za prava homoseksualaca: Istospolni brakovi prvi put potvrđeni na referendumu

Paralelno s Obaminom drugom pobjedom, birači u 38 saveznih država se na referendumima izjašnjavaju o 176 pitanja, od prava migranata do ukidanja smrtne kazne. Birači u Maineu i Marylandu većinski su podržali legalizaciju istospolnih brakova, što aktivisti za ljudska prava ocjenjuju povijesnim, jer je to sada prvi put da su prava homoseksualaca obranjena na referendumu, većinom glasova svih birača.

UŽIVO IZ NEW YORKA I BOSTONA VIDEO, FOTO Barack Obama ostaje predsjednik SAD-a! 'Imamo puno posla, ali ono najbolje tek dolazi!'

- Zauvijek je desničarima oduzet argument da jednako pravo svih na sklapanje braka neće proći na referendumu - komentirao je Chad Griffin iz Kampanje za ljudska prava, prenosi AP.

Birači su od 1998. do sada čak 32 puta odbacili legalizaciju istospolnih brakova na referendumima po raznim saveznim državama, no američki mediji prenose da se javno mnijenje bitno promijenilo od 2008. kad je Kalifornija omogućila sklapanje braka istospolnim parovima.

U posljednje dvije godine ankete pokazuju da je u Americi više pristalica nego protivnika istospolnih brakova, a pristaše imaju podršku i predsjednika Obame. Istospolni brakovi legalni su u Vermontu, Connecticutu, Iowi, Massachusettsu, New Hampshireu i New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 05:11