POČETAK DIJALOGA?

POVIJESNI SUSRET AFRO AMERIKANACA I KU KLUX KLANA Sastanak se odvija pod jakim osiguranjem policije

Povod je bio jedan napad na Afroamerikanca iz Caspera, kao i sve većeg broja letaka sa rasističkim sadržajima, koje su u posljenje vrijeme distribuirali klanovci.
 RTL

U gradiću Casper u Wyomingu, ovog se vikenda održao povijesni sastanak predstavnika rasističkog Ku Klux Klana i članova antirasističke udruge NAACP .

NAACP odnosno National Association for Advancement of Colored People jedna je od najstarijih i najutjecajnijih američkih organizacija za ljudska prava. Osnovana je 12. veljače 1909. na dan kada bi američki predsjednik Abraham Lincoln imao 100 godina, zato jer su osnivači udruge željeli zahvaliti Lincolnu na ukidanju ropstva. Sastali su se Jimmy Simmons, čelnik NAACP-a i John Abbar, lokalni šef KKK , a susret je održan pod jakim policijskim osiguranjem. Povod je bio jedan napad na Afroamerikanca iz Caspera, kao i sve većeg broja letaka sa rasističkim sadržajima, koje su u posljenje vrijeme distribuirali klanovci.

U razgovoru za lokalne novine, Abbar je osudio rasno nasilje, ali i dodao kako voli biti član KKK zbog „bijele odjeće, zapaljenih križeva i tajnog rukovanja“. Pametnima dosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:58