NOVA INFRASTRUKTURA

PREDSJEDNICA BRAZILA AMERIKANCIMA 'Nikad se nećete oprati od špijuniranja Brazila, tražimo novi, slobodni internet'

Ona je već ranije otkazala planirani službeni posjet Washingtonu u znak prosvjeda protiv špijuniranja Brazila
 AFP

Predsjednika Brazila Dilma Rousseff održala je gadan govor pred Općom skupštinom UN.a u srijedu. Žestoko je napala Sjedinjene Države zbog špijuniranja njezine države, koje je kao i ostatak operacije prisluškivanja pod kontrolom američke obavještajne agencije NSA; svijetu razotkrio zviždač Edward Snowden. Dilma Rousseff optužila je NSA za kršenje međunarodnih zakona i prikupljanje osobnih informacija brazilskih građana, te za gospodarsku špijunažu usmjerenu na strateške brazilske industrije.

Odnosi s Brazilom inače su najteže pogođeni nakon tog otkrića, od svih američkih bilateralnih odnosa.

Ona je već ranije otkazala planirani službeni posjet Washingtonu u znak prosvjeda protiv špijuniranja Brazila i već se nekoliko puta obrušila na Amerikance jer su u sklopu svog programa prisluškivali i njezine telefonske razgovore, komunikaciju brazilskih veleposlanstava u svijetu i državnu naftnu kompaniju Petrobras.

BRAZILSKA PREDSJEDNICA OTKAZALA PUT U AMERIKU 'Objasnite nam jeste li nas špijunirali'

Pozvala je cijeli svijet da suprotstavi pretjeranoj sili američkog sigurnosnog aparata. “Tako se uplitati u poslove drugih zemalja kršenje je međunarodnih zakona i načela kojima se države moraju voditi u svojim odnosima, posebno kada je riječ o prijateljskim državama. Suverena nacija nikad se ne može postavljati tako da šteti drugoj suverenoj naciji. Pravo na sigurnost građana jedne zemlje nikad se ne može jamčiti kršenjem temeljnih ljudskih prava građana druge zemlje.” rekla je Rousseff.

Amerikanci su već pokušali svašta da izglade stvar s Brazilom, ali Rousseff je odbila sve. Predložila je da Brazil podigne vlastitu internetsku infrastrukturu. “Prijateljske vlade i društva koja žele istinsko strateško partnerstvo, kao što je naš slučaj, ne mogu dopustiti stalno ponavljanje nezakonitih postpuaka kao da su oni normalni. Takvi su postupci neprihvatljivi.” rekla je predsjednica Rousseff. “Ne možete obraniti argumente da je nezakonito prisluškivanje i prikupljanje informacija motivirano zaštitom vašeg naroda od terorizma. Brazil se, gospodine predsjedniče, zna zaštititi.

RAZOTKRIVEN NOVI SKANDAL Amerikanci špijunirali predsjednike Brazila i Meksika

Odbijamo terorističke skupine, borimo se protiv njih i ne ugošćujemo ih. Kao i mnogi Latinoamerikanci, borimo se protiv autoritarizma i cnezure i nemam druge nego beskopromisno braniti pravo na privatnost pojedinaca i suverenitet svoje zemlje.” rekla je Rousseff, koja je za vladavine vojne hunte 70ih bila zatvoren ai mučena kao pripadnica opozicijske gerilske skupine. “Ako nema prava na privatnost, ne može biti prave slobode izražavanja mišljenja a s time ni stvarne demokracije. Ako nema poštivanja suvereniteta, nema temelja za odnose s drugim narodima.” Rousseff je pozvala UN da preuzme novi zakonski sustav za nadgledanje interneta. Tvrdid a bi takvi multilateralni mehanizmi jamčili “slobodu izražavanja, privatnost pojedinca i poštivanje ljudskih prava” kao i “neutralnost mreže, vođene isključivo tehičkim i etičkim kriterijima, što bi onemogućilo političke, komercijalne ili vjerske restrikcije u bilo čijem interesu.”

Američki predsjednik Barack Obama, koji je svoj govor držao nakon predsjednice Dilme Rousseff, rekao je da razumije uznemirenost svijeta zbog otkrića programa agencije NSA. “Revidiramo način nakoji prikupljamo obavještajne podatke, kako bismo na ispravan način uravnotežili legitimnu potrebu za sigurnošću naših građana i saveznika s pitanjima privatnosti koja su zajednička svim ljudima”, rekao je. Brazilski dužnosnici potvrdili su da su im Amerikanci prezentirali reviziju ali da rezultati neće biti poznati još mjesecima te da će predsjednica Rousseff i dalje tražiti globalnu zakonsku regulaciju elektronske špijunaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:58