TRENIRA STROGOĆU

Predsjednik Europske komisije Barroso: Financijaši moraju kazneno odgovarati za propuste

 AP

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predlaže da se u europsko pravo unese individualna kaznena odgovornost za financijaše što bi u slučaju prekrašaja omogućilo njihovu kaznenu odgovornost.

- U četvrtak ću predložiti da se individualna kaznena odgovornost za financijaše napokon prizna u europskome pravu, najavio je Barroso u razgovoru za dnevnik Le Parisien. Taj potez objašnjava činjenicom da smo proteklih godina na tržištu vidjeli protupravno ponašanje, a neki su financijski igrači i izazvali sadašnju krizu. Zato najavljuje da to treba regulirati.

- Oni koji budu kršili propise, kazneno će odgovarati. To bi trebalo ući u europsko zakonodavstvo i ujedno poslati snažan signal, rekao je Barroso.

U nastojanju da poboljša regulaciju financijskog tržišta, Europska Unija mogla bi uvesti još jedan novitet. Predlaže se ograničavanje prekomjernog trgovanja sirovinama za koje se vjeruje da je motivirano spekuativnim razlozima.

Za tu mjeru već se dugo zalaže francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji optužuje dio trgovaca sirovinskim derivatima za divljanje cijena hrane. Taj je prijedlog ponovio i ovog vikenda u Parizu na samitu ministara financija G20.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:11