U RIO DE JANEIRU

Predstavljen olimpijski park: Brazilci su igrali na sigurno, sve su igre na plaži

Velebni olimpijski park bit će blizu mora i Copacabane, rastegnut između morske obale duž prekrasne plave lagune i naslonjen na obzorje planinskog masiva u pozadini. Takvu će spektakularnu vizuru ponuditi olimpijski park u Rio de Janeiru na sljedećim Olimpijskim igrama 2016.

Dizajn za cijeli kompleks potpisuju britanski arhitekti, isti oni koji su napravili odličan posao prilikom gradnje londonskog olimpijskog parka u Stratfordu.

Dobitna kombinacija

Dobitne se kombinacije ne mijenjaju, odlučili su organizatori Igara u Riju. Grandiozni park sagradit će se u Barra da Tijuci, dijelu grada koji je uz obalu prije udomljavao brazilski Grand Prix, a prostirat će se na punih 300 jutara zemljišta.

Unutar njega nalazit će se olimpijsko selo, dom za tisuće olimpijaca i paraolimpijaca, kao i borilišta za čak 15 sportova. Jedna je velika razlika, glavni stadion na kojem će biti otvaranje i zatvaranje Igara neće biti unutar parka nego će za to poslužiti famozna Maracana.

Vječni nogomet

- To će biti prve OI na tlu Južne Amerike i sve je to jako uzbudljivo. Rio je možda najljepši grad na svijetu, barem tako ja mislim, i mi ćemo se potruditi da park reflektira svu tu osebujnu ljepotu - rekao je Bill Hanway (51), vođa tima arhitektonskog studija Aecom koji je pobijedio na natječaju.

Dodao je da će najveći izazov biti transport sportaša, gledatelja i novinara do olimpijskog parka. Rio je, naime, grad od šest milijuna stanovnika, a ima samo dvije linije metroa.

- Na sreću, većina će se posla dovršiti do nogometnog SP-a 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:20