KRAJ DINASTIJE

Preminuo legendarni dizajner Sergio Pininfarina, čija je tvrtka stvorila najpoznatije modele Ferrarija i Alfa Romea

Sergio Pininfarina bio je i predsjednik udruge poslodavaca Confindustrie od 1988. do 1992., a 2005. je imenovan doživotnim talijanskim senatorom
 Wikimedia Commons

RIM - Talijanski dizajner automobila Sergio Pininfarina, počasni direktor istoimene tvrtke, umro je u noći na utorak u 85. godini nakon bolesti, pišu talijanska glasila.

Sergio Pininfarina, rođen u rujnu 1926. blizu Torina, na sjeveru Italije, dugo je bio direktor tvrtke specijalizirane za konstruiranje i montažu kupea i kabrioleta za velike proizvođače automobila, čiji je jedan od najpoznatijih modela Ferrari Testarossa.

Sergio, počasni predsjednik Pininfarine, prepustio je 2002. dužnost izvršnog direktora sinu Andrei koji je 2008. poginuo u prometnoj nesreći.

Zbog krize koja je zahvatila automobilsku industriju tvrka je u listopadu prošle godine prekinula s konstruiranjem automobila za račun velikih proizvođača, ali je nastavila raditi na istraživanju i razvoju, napose električnih automobila.

Sergio Pininfarina bio je predsjednik udruge poslodavaca Confindustrie od 1988. do 1992., a 2005. je imenovan doživotnim talijanskim senatorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:53