RATNI ZLOČINAC

Priebke sahranjen na groblju zatvora

 AFP

RIM - Posmrtni ostaci nacionalsocijalističkog ratnog zločinca Ericha Priebkea, koji je preminuo početkom listopada, pokopani su na groblju koje pripada jednom talijanskom zatvoru, objavio je u četvrtak rimski list La Repubblica, ne otkrivajući gdje se zatvor nalazi.

Grob bivšeg pripadnika SS-a Priebkea, koji je osuđen zbog sudjelovanja u masakru 335 civila u Ardeatinskim špiljama 1944. godine, označen je samo brojem koji je poznat njegovoj rodbini i još nekolicini upućenih, izvijestile su novine. Time se želi spriječiti da grob postane okupljalište desnih ekstremista.

Posljednjih su dana kružile priče da je tijelo Priebkea, koji je umro u Rimu u dobi od 100 godina, preveženo u Njemačku ili u Južni Tirol. Priebkeov odvjetnik Paolo Giachini nije htio otkriti gdje je tijelo, uz objašnjenje kako se vlastima u Rimu obvezao na šutnju. Priebke je godinama živio u Giachinijevu stanu u Rimu u kućnom pritvoru.

Nakon Priebkeove smrti 11. listopada gradske vlasti u Rimu odbile su ga sahraniti. Tijelo su odbili primiti i mnogi drugi gradovi i zemlje, između ostalih njegovo rodno mjesto Hennigsdorf u Brandenburgu u Njemačkoj i Bariloche u Argentini, gdje je desetljećima živio. Prema riječima njegova odvjetnika, on je želio biti sahranjen pokraj svoje supruge u Argentini, ali su tamošnje vlasti to odbile.

Priebke je do 1994. živio pod svojim imenom u Argentini, dok ga nije pronašao jedan novinar koji je tragao za nacistima, nakon čega su ga argentinske vlasti izručile Italiji. Ondje je osuđen zbog masakra u Ardeatinskim špiljama, ali je nakon godinu dana zbog lošeg zdravlja i poodmakle životne dobi otpušten iz zatvora, nakon čega je ostatak života proveo u kućnom pritvoru.

Priebke nikad nije izrazio žaljenje ni ispriku zbog svojih postupaka. Ustrajao je na objašnjenju da je izvršavao naredbe i da nije mogao spriječiti umorstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:51