BAŠ MORBIDNO

Prigožin posjetio ruskog pisca u bolnici, darovi koje su razmijenili su bolesni

Šef grupe Wagner u bolnici je posjetio Zahara Prilepina koji je početkom svibnja ranjen u pokušaju atentata automobilom-bombom

Jevgenij Prigožin i Zahar Prilepin prilikom posjeta šefa Wagnera

 Screenshot/Twitter

Osnivač i šef ruske privatne vojne tvrtke Wagner, Jevgenij Prigožin, posjetio je ruskog nacionalističkog pisca i političara Zahara Prilepina u bolnici u Njižnem Novgorodu. Prigožin se zaustavio u Nižnjem Novgorodu nakon putovanja u Jekaterinburg, Vladivostok i Novosibirsk. Prilepin je u bolnici od početka svibnja, nakon što je bio meta pokušaja atentata.

Prilepin je za publikaciju Daily Storm, kako prenosi neovisni ruski portal Meduza, rekao da je tijekom posjeta razgovarao s Prigožinom o "sudbini Rusije i suštini moći". "Razmijenili smo krajnje iskrene misli - da Ukrajinci nisu samo naučili kako se boriti, već da se i žele boriti. Za sada ostaje misterij što točno naša država misli o tome", rekao je Prilepin.

Kako se navodi, Prigožin je tom prilikom poklonio Prilepinu "lubanju rezerve" - nije precizirano što to točno znači - dok je Prilepin uručio Prigožinu "ručno izrađenu kutiju za malj". No, predstavnici Prilepina i Prigožina to nisu komentirali.

Podsjetimo, sredinom studenog prošle godine na društvenim mrežama pojavila se jeziva video snimka na kojoj je navodno prikazano pogubljenje maljem bivšega plaćenika grupe Wagner koji je prešao na ukrajinsku stranu.

Posveta za Prigožinov rođendan

Dana 1. lipnja, na Prilepinovom Telegram profilu objavljena je velika objava posvećena Prigožinu za njegov rođendan, u kojoj se Prigožina naziva "simbolom potencijala za neovisnu politiku i neovisno političko izražavanje".

U objavi se također navodi da je Prigožin "vratio ruski jezik i humor u politiku" te da je također "vratio Bahmut i vjeru u nepobjedivost Rusa". U objavi se spominje i djelovanje grupe Wagner u Africi.

"Nakon što su djelovali u Alžiru, Libiji, Kongu, Nigeriji, Etiopiji, Keniji, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu i tako dalje, Prigožin je pokazao što ‘Rusija bez granica‘ ili s novim geopolitičkim granicama zapravo znači".

Prilepin je ranjen 6. svibnja u napadu auto-bombom u Njižnenovgorodskoj oblasti, a Moskva je za pokušaj atentata okrivila Ukrajinu i Zapad. Druga osoba u automobilu je poginula.

Prilepin je obrazovanjem lingvist, bivši televizijski voditelj i novinski urednik, a nekad davno radio je i kao izbacivač u noćnim klubovima. U Rusiji je donedavno uvažavan i od režima i od književne kritike. Osim što piše književnost, Prilepin je čovjek militarističkih pogleda, politički dugo aktivan: Borio se u ratu u Čečeniji, a od 2014. godine često je bio aktivan među proruskim snagama u Donjecku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:56