NEVIĐENO U 80 GODINA

Prijelomni trenutak u Njemačkoj: Politička scena u šoku! ‘U 2024. ćemo ispisati povijest...‘

Rejting radikalne desnice je - buknuo

Protest AfD-a u Njemačkoj

 Profimedia/

Alternativa za Njemačku (AfD) će nakon uspjeha na nedjeljnim izborima u Sonnebergu prvi put u svojoj povijesti imati svog čovjeka na dužnosti čelnika jednog njemačkog okruga. To je Robert Sesselmann, koji uskoro preuzima vrhovnu dužnost izvršne vlasti na lokalnoj razini, piše Deutsche Welle.

50-godišnjak je u drugom krugu izbora u okrugu koji se nalazi na jugu savezne zemlje Tiringije osvojio 52,8% glasova, odnosno apsolutnu većinu, potvrdila je Izborna komisija. CDU-ov kandidat Jürgen Köpper, kojeg su podržali Ljevica, SPD, Zeleni i FDP, osvojio je 47,2 posto glasova.

Stopa izlaznosti na izbore je, po službenim navodima, iznosila 58,2%. Već u prvom izbornom krugu Sesselmann je s 47% glasova bio u vodstvu. Okrug Sonneberg u Tirinškoj šumi je jedan od najmanjih u Njemačkoj. U njemu živi oko 57.000 ljudi, a pravo glasa je imalo oko 48.000 osoba.

Sesselmann je odvjetnik i trenutno zastupnik AfD-a u pokrajinskom parlamentu u Erfurtu. Potječe iz grada Sonneberga. Kao budući čelnik okruga on će se kao predstavnik AfD-a, kako se očekuje, zalagati između ostaloga protiv smještaja izbjeglica u tom okrugu. No, ipak neće imati previše mogućnosti za kreiranje politike na lokalnoj razini. Po njemačkom zakonu, čelnik nekog okruga zadužen je za vođenje sjednica komunalnog parlamenta, odnosno provođenje odluka lokalnog predstavništva u praksi. Ta dužnost je po opisu često slična dužnosti poslovođe.

CDU-ov kandidat ‘razočaran‘

CDU-ov kandidat Köpper je izborne rezultate nazvao „razočaravajućima", i dodao kako se radi o lošem danu za okrug Sonneberg i saveznu zemlju Tiringiju. "Usprkos iznimno angažiranom radu nebrojenih izbornih volontera, građani Sonneberga su danas donijeli drugačiju odluku", kazao je Köpper, sudeći po onom što stoji u službenom priopćenju. Dodao je kako je predizbornu kampanju u Sonnebergu na koncu zasjenila loša politika savezne vlade.

Sesselmann i AfD su u predizbornoj kampanji forsirali teme koje dominiraju na saveznoj razini u Njemačkoj, posebice novi i sporni zakon o tome kako će se Nijemci ubuduće grijati, visoku stopu inflacije te porast broja izbjeglica. U regiji koja je uglavnom ruralna i konzervativna, se, kako kažu analitičari, zapravo odlučivalo o kursu savezne vlade, o kursu s kojim su trenutno mnogi nezadovoljni.

Kako piše magazin Der Spiegel, Tirinška policija upravo vodi istražni postupak protiv Sesselmanna. Radi se o sumnji da je on tijekom predizborne kampanje verbalno prijetio jednom čovjeku koji je htio objesiti plakate CDU-a. AfD-ov političar je, kako se tvrdi, tom čovjeku predbacio da namjerava maknuti njegove, Sesselmannove plakate.

Sesselmann želi sa svima razgovarati

Sesselmann je najavio da želi razgovarati i s političkim protivnicima. Trebalo bi po strani ostaviti ideologiju, rekao je on na AfD-ovoj izbornoj zabavi u Sonnebergu. Novoizabrani okružni čelnik je najavio da želi razgovarati sa svim strankama zastupljenima u novom sazivu okružnog vijeća. „Moramo prići i političkom protivniku", rekao je on i naglasio kako su za njega prioritet konkretne teme poput konsolidiranja proračuna, odnosno saniranja škola.

AfD-ov političar je najavio da će se povući iz pokrajinskog parlamenta i položiti svoj mandat. „Imam ograničeno radno vrijeme", dodao je. Sesselmann je rekao kako AfD vidi „na putu da postane narodna stranka". U kontekstu predstojećih pokrajinskih izbora u Tiringiji, Saskoj i Brandenburgu, on je naglasio: „Mi u idućoj godini, u 2024., možemo ispisati povijest."

U svom govoru na izbornoj zabavi AfD-a nakon objave rezultata on je kritizirao medije kao „sistemske medije", koji su ga, kako je dodao, natjerali da vodi ideološku kampanju. Tirinški pokrajinski ogranak AfD-a, čiji je član i Sesselmann, Služba za zaštitu ustavnog poretka Tiringije je proglasila „zajamčeno desno-ekstremnim", i Služba pomno prati aktivnosti AfD-a u toj istočnonjemačkoj saveznoj zemlji.

Strah od blokade

Savezno udruženje njemačkih okruga (Der Deutsche Landkreistag) podsjetilo je u kontekstu izbora u Sonnebergu da se sve čelnice i svi čelnici njemačkih okruga moraju pridržavati prava i zakona u zemlji. „Kao izabrani državni službenik je gospodin Sesselmann dužan poštivati slobodarsko-demokratski temeljni poredak", objavio je predsjednik Landkreistaga Reinhard Sager. I dodao: "Primili smo rezultate izbora na znanje."

Okrug mora i ubuduće biti sposoban funkcionirati, a to može uspjeti samo u dobroj suradnji okružnog vijeća i šefa okruga, dodaje Sager: "Ne smije biti politike blokiranja. Treba naglasiti da se ovdje radi o rezultatu demokratskih izbora. Za druge stranke bi taj rezultat trebao biti velika motivacija da budu uvjerljiviji u političkoj areni", zaključuje Deutsche Welle.

Raste podrška AfD-u

Podrška desno-populističkom AfD-u nastavlja rasti. Prema rezultatima aktualnog ispitivanja javnog mnijenja Deutschlandtrend, ta je stranka s 19 posto potisnula vladajući SPD na treće mjesto.

Da se iduće nedjelje u Njemačkoj održavaju savezni parlamentarni izbori, najveći broj glasova bi dobila Kršćansko-demokratska unija (CDU). To proizlazi iz aktualnog ispitivanja javnog mnijenja Deutschlandtrend, koje je proveo institut infratest-dimap na reprezentativnom uzorku na zahtjev javne televizije ARD. Ispitani su 1.191 Njemica i Nijemac, 20. i 21. lipnja 2023. godine.

CDU bi na izborima osvojio 29 posto glasova, isto koliko je imao i prema anketi Deutschlandtrend prošlog mjeseca. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) se poboljšala za jedan posto i sada ima 19 posto. To je najveća vrijednost koju je AfD do sada ostvario u ovom ispitivanju javnog mnijenja.

Ova stranka bi, da se održavaju izbori, potisnula vladajuću Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) na treće mjesto. SPD bi dobio 17 posto glasova, što je jedan posto manje nego u prošloj anketi. Njegovi koalicijski partneri Zeleni bi ponovo imali 15 posto, a Slobodna demokratska stranka (FDP) za jedan posto manje, odnosno 6 posto. Ljevica, kao i u ispitivanju tri tjedna ranije, imala bi 4 posto, što znači da ne bi uspjela prijeći izborni prag od 5 posto.

Većina za savez protiv AfD-ovih kandidata

Kako bi spriječile pobjedu AfD-ovih kandidata na izborima u drugom krugu za gradonačelnika ili zastupnika u pokrajinskom parlamentu, ostale stranke su se u zadnje vrijeme često ujedinile i preporučile glasanje za protukandidate.

Taj postupak svaki drugi građanin (52 posto) smatra ispravnim, dok ga više od trećine ispitanika (35 posto) smatra pogrešnim. 13 posto ispitanih nije se željelo ili moglo izjasniti o tom pitanju.

Oko toga pitanja postoje razlike u mišljenjima na zapadu i na istoku zemlje. U tzv. novim saveznim pokrajinama (područje bivšeg DDR-a) savez stranaka protiv kandidata AfD-a ne podržava 40 posto ispitanika, a 47 posto ga smatra ispravnim.

U skupini građana u dobi od 35 do 49 godina kritika takvog saveza je porasla za jedan posto i sada iznosi 45 posto. Najveća podrška zajedničkom djelovanju stranaka protiv AfD-ovih kandidata zabilježena je kod osoba starijih od 65 godina (58 posto za, 31 posto protiv). (DW)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 23:11