REAKCIJA IZ BRUXELLESA

'PRIMILI SMO PISMO, ALI NEMAMO POSEBNOG KOMENTARA' Mlaka reakcije Europske komisije na cirkus oko granice sa Slovenije

 CROPIX

Europska komisija nema posebnog komentara na pismo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ističući da je spremna pomoći svim zemljama članicama u provedbi novih mjera sustavnih provjera na graničnim prijelazima kako bi se ispunili sigurnosni ciljevi uredbe o provjerama i istodobno izbjegli negativni učinci na protočnost prometa, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Komisije.

"Nemamo posebni komentar u vezi s pismom. Primili smo ga i odgovorit ćemo na njega", izjavila je glasnogovornica Mina Andreeva.

Druga glasnogovornica Tove Ernst, zadužena za pitanja unutarnjih poslova i migracija, rekla je da je Komisija u stalnom kontaktu sa svim zemljama članicama i da je spremna pomoći u provedbi te uredbe na najbolji mogući način.

"Tijesno surađujemo sa svim zemljama članicama kako bismo osigurali da se pravila provode što je moguće učinkovitije i na najbolji način i kako bi se izbjegao utjecaj na protočnost prometa. U tu svrhu, na inicijativu Komisije organiziran je 12. travnja sastanak radne skupine za granice na razini stručnjaka. Komisija je na tom sastanku dala dodatna objašnjenja kako zemlje članice trebaju provoditi ta pravila i postupke koje treba provesti ako zemlja članica želi prijeći na ciljane, umjesto sustavnih provjera na određenim graničnim prijelazima i na ograničeno vrijeme, s tim da se to mora temeljiti na procjeni rizika i ne smije ugroziti ukupnu sigurnost", rekla je Tove Ernst.

Dodala je da je novi sastanak radne skupine predviđen 28. travnja te da će se raspravljati o svim otvorenim pitanjima vezanim uz provedbu te uredbe.

Na upit postoje li problemi još na nekim granicama osim na hrvatsko-slovenskoj, glasnogovornica Ernst je rekla da nema što dodati onome što je već rekla, da je Komisija u kontaktu sa svim zemljama članicama i da ne vidi potrebu izdvajanja pojedenih dijelova granice.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je poslala pismo predsjednicima Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Jean-Claudeu Junckeru u kojem je upozorila europske čelnike da je Slovenija načinom primjene strožih kontrola na vanjskim granicama EU-a uzrokovala višesatne zastoje na graničnim prijelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

Predsjednica je dodala da je takvo postupanje Slovenije "u hrvatskoj javnosti stvorilo dojam ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenskih političara kako Slovenija može prema Hrvatskoj poduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stajalište Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitiranim i iza nas".

Situaciju nastalu stupanjem na snagu nove uredbe o sustavnim provjerama u relevantnim bazama podataka svih putnika na graničnim prijelazima, komentirao je u četvrtak na sjednici vlade i premijer Andrej Plenković.

On je najavio da će Hrvatska iskoristiti sva moguća sredstva kako bi riješila problem gužvi na graničnim prijelazima i poručio da je stroga primjena europske uredbe o kontroli granica za Hrvatsku "neodrživa".

"Za Hrvatsku, zemlju koja se priprema za Schengen i želi dati svoj doprinos u borbi protiv terorizma jednostavno je neodrživa ovakva provedba uredbe na granici s članicama EU, čija je članica i Hrvatska", rekao je premijer na sjednici vlade.

Taj problem "za nas kao turističku zemlju u kojoj turizam ima 18 posto udjela u BDP-u, a i uopće za jedno normalno funkcioniranje prometa i sigurnosti, ne može biti prihvatljiv", naglasio je Plenković.

Podsjetio je da je zbog gužvi Hrvatska prešla sa sustavne na ciljanu graničnu kontrolu, što je učinila i Mađarska, no ne i Slovenija. "Nastojat ćemo u dijalogu sa slovenskim partnerima da i oni prijeđu na taj režim i da ne dolazi više do ovakvih gužvi", kazao je Plenković.

"U svakom slučaju iskoristit ćemo sve moguće pravne, institucionalne i političke alate, kroz dijalog u okviru Europskog vijeća, da ovaj problem riješimo", naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:08