SLUŽBENI POSJET

PRINC HARRY U ANGOLI IDE STOPAMA SVOJE MAJKE DIANE Hodao kroz minsko polje s kacigom na glavi i zaštitnim prslukom

 
 REUTERS

Princ Harry koji boravi u službenom posjetu južnoj Africi, odao je u petak priznanje radu svoje majke Diane u Angoli hodajući kroz minsko polje s kacigom i sa zaštitnim prslukom, kao što je učinila velška princeza 1997.

"Mine su otvorena ratna rana", rekao je Harry u videosnimci britanske mreže ITN-a.

"Čišćenjem mina možemo pomoći ovoj zajednici da pronađe mir a s mirom dolaze i dobre prilike", rekao je u Diricu, na jugoistoku Angole.

Princ, koji je daljinski aktivirao minu u okviru pomno pripremljene operacije, u nastavku turneje treba posjetiti Huambo, tisuću kilometara sjeverozapadno, gdje je Diana, koja se zauzimala za zabranu pješačkih mina, hodala kroz minsko polje 1997.

Nekoliko mjeseci nakon posjeta Angoli velška princeza je poginula u prometnoj nesreći u Parizu. Harryju je tada bilo 12 godina.

"Posjetit ću Humbo i vidjeti gdje je moja majka 1997. hodala kroz minsko polje", rekao je princ.

Više od milijun protupješačkih mina posijano je u 27 godina građanskog rata (1975. - 2002.) u Angoli koja je među zemljama svijeta najviše onečišćenim minama.

Angola je treća postaja u desetodnevnom putovanju princa Harryja po južnoj Africi.

Nakon Južnoafričke Republike, Bocvane i Angole, vojvoda od Sussexa treba posjetiti Malavi, odakle će se uputiti u Johannesburg, gdje će se pridružiti supruzi Meghan i sinu Archieju kojemu su 4 mjeseca. Njihovo službeno putovanje završava se 2. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:30