ŠOK U NOĆNOJ AKCIJI

Pripadnici izraelskih elitnih jedinica operirali u drugoj državi i teško stradali: ‘Upali su u krvavu zamku‘

IDF je naveo da se incident dogodio tijekom "operativnih aktivnosti" koje su izvodili pripadnici izviđačke postrojbe brigade Golani

Pripadnici elitne izviđačke postrojbe brigade Golani/Arhivska fotografija

 Jack Guez/Afp/Profimedia

Četiri izraelska vojnika su ranjena, od kojih jedan teško, u eksploziji koja se dogodila u trenucima kada su izraelske snage djelovale nekoliko stotina metara unutar libanonskog teritorija tijekom noći s nedjelja na ponedjeljak, priopćile su Izraelske obrambene snage (IDF) u ponedjeljak. Libanonska oružana skupina Hezbollah, koju podržava Iran, preuzela je odgovornost za eksploziju na granici, javlja Times of Israel.

Uzrok eksplozije u kojoj su ranjeni vojnici istražuje vojska, koja je u priopćenju navela da se radi o eksploziji "nepoznatog porijekla".

IDF je naveo da se incident dogodio tijekom "operativnih aktivnosti" koje su izvodili pripadnici izviđačke postrojbe brigade Golani i elitne postrojbe borbene inženjerije Yahalom, na libanonskoj strani granice, nekoliko stotina metara od izraelske ograde.

Jedan vojnik je teško ranjen, dvojica su u srednje teškom stanju, a jedan je lakše ozlijeđen, navodi IDF. Vojnici su helikopterom prebačeni s libanonskog teritorija u bolnicu u Izraelu.

Radi se zapravo o zasjedi s eksplozivom. Preuzimajući odgovornost za eksploziju, Hezbollah je naveo da su postavili nekoliko eksplozivnih naprava u blizini granice, unutar libanonskog teritorija, u području preko puta izraelske zajednice Adamit. Oružana skupina je objavila da su eksplozivne naprave detonirane kada su izraelski vojnici prelazili granicu.

Također tijekom noći, IDF je također izvijestio da su izraelski borbeni zrakoplovi tijekom noći napali položaje Hezbollaha u južnom Libanonu.

Mete su uključivale položaje na kojima su raspoređeni raketni sustavi, objekte koje koristi libanonska oružana skupina i drugu infrastrukturu u Seddiqineu, Matmouri, Labbounehu i Ayta ash-Shabu.

Izraelske snage su topničkom vatrom zasule i područje u blizini Ayta ash-Shaba kako bi "uklonili prijetnje", dodala je izraelska vojska.

Od 8. listopada, dan nakon Hamasovog upada u Izrael i pokolja koji je uslijedio, nakon čega je počeo rat Izraela i Gaze, Hezbollah svakodnevno napada izraelske zajednice i vojne položaje duž granice raketama, bespilotnim letjelicama, protutenkovskim projektilima i drugim oružjem, uz objašnjenje da to čini kako bi podržao Gazu. Izrael redovito uzvraća na napade.

Izrael je zaprijetio da će pokrenuti rat kako bi prisilio Hezbollah da se povuče podalje od granice i ako nastavi prijetiti izraelskim zajednicama na sjeveru, odakle je oko 70.000 ljudi evakuirano kako bi ih se sklonilo od borbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:35