IZNENADAN POTEZ

PRITAJENA KONZERVATIVNA REVOLUCIJA U IRAKU Dok su oči javnosti uperene na bitku za Mosul, parlament potpuno zabranio alkohol

 John Moore / Getty Images

Irački je parlament izglasao zabranu prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola. Pobornici poteza argumentiraju da se njegova dostupnost kosi s islamom te da je protuustavna, piše BBC.

Protivnici zabrane pak tvrde da takva zabrana narušava garancije slobode za manjinske vjerske skupine kao što su kršćani. Oni kažu da će se žaliti na iznenađujuću odluku na sudu.

Jedan je dužnosnik rekao da su konzervativci odluku o zabrani donijeli iznenada.

Aktivnosti koje se smatraju suprotnima moralnom kodeksu islama su se od pada Sadama Huseina našle na udaru, a trgovine s alkoholom bile su meta napada u Bagdadu i drugim gradovima.

Premda se alkohol ne može naći u iračkim restoranima i hotelima, dopisnici iz iračke prijestolnice kažu da je njegova konzumacija široka zahvaljujući nebrojenim malim trgovinama i kafićima u Bagdadu.

Zakon je donesen u vrijeme kada je veći dio pažnje javnosti usmjeren na borbu s tzv. Islamskom državom za kontrolu nad Mosulom.

Amar Toma, zastupnik u parlamentu koji je podržao zabranu, tvrdi da je opravdana jer ustav uvjetuje da se 'ne može donijeti niti jedan zakon koji je kontradiktoran već ustanovljenim odredbama islama'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:39