POLA GODINE OD PROMJENE IMENA

PROMJENA IMENA DOŽIVJELA FIJASKO Česi upali u neobične probleme: 'Nitko nas ne zove novim imenom, zašto smo se uopće trudili!?'

 Petr Josek / REUTERS

Šest mjeseci nakon što je češka vlada odobrila upotrebu novog imena države, Čehija (Czechia, Česko) umjesto Republika Češka (Česka republika), promjena se nije uhvatila. Ni građani ove europske zemlje s oko deset milijuna stanovnika, ni turisti, nitko ne koristi novi naziv države.

‘Jako je zbunjujuće. Nitko je ne zove Čehija, ne znam zašto. Ljudi su ipak navikli govoriti Češka Republika i bilo bi bolje da smo pritom ostali’, rekao je 40-godišnji programer Lukas Hasik za Guardian, a student medicine Zdenek Cech je dodao: ‘Ovo je Češka Republika. Bio bih za kraći naziv, ali Čehija mi ne zvuči dobro, to je potpuni promašaj. Zvuči premalo, kao da se radi o nekom dijalektu.’

Češka vlada je u travnju uz veliku podršku predsjednika Milosa Zemana, koji je i začetnik ideje, usvojila zakon o promjeni imena zbog prepoznatljivosti i pojednostavljivanja kraćim imenom. Međutim, ideja ipak još nije zaživjela u svijesti stanovništva.

Naime, vlast i dalje koristi naziv Češka Republika u službenoj korespondenciji i na web stranicama na engleskom jeziku, čak i na predsjedničkoj. Glasnogovornik predsjednika također je ovaj tjedan u objavi na Twitteru upotrijebio stari naziv, a ministar financija Andrej Babis u nedavnom je intervjuu za Bloomberg govorio o Češkoj, a ne Čehiji.

Problemi s imenom pojavili su se još 1992. kad su raspadom Čehoslovačke nastale dvije nezavisne zemlje - Češka i Slovačka. Tad se predlagalo i da se Češka zove Bohemija, ali je taj naziv odbijen jer je isključivao Moravsku i Šlesku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:52