IZA REŠETAKA

PRONAŠLI GA! Mikrobiolog koji je za Osamu bin Ladena izrađivao bombe otkriven izraelskom zatvoru

 AFP

TEL AVIV - Samer Hilmi Abd al Latif al Barak, 38-godišnji palestinski mikrobiolog, koji je prije 10 godina završio u Gantanamu, pod optužbom da je pripadnik Al Quaide.

Nakon tri mjeseca izručen je Jordanu, koji ga je osudio na šest godina zatvora, da bi nakon odsluženja kazne bio protjeran na palestinska područja, ali mu se na jednom graničnom punktu izraelske vojske prije tri godine izgubio svaki trag.

No, ovih dana je objavljeno da se on nalazi u jednom izraelskom zatvoru pod optužbom da je za Al Quaidu osmišljavao «bakteriološko oružje»

Latif al Barak bio je talentirani student mikrobiologije u Pakistanu kada ga je vrbovala najorganiziranija i najzloglasnija teroristička organizacija Al Quaida i to kažu osobno al Zavahiri jedan od najbližih suradnika Osame bin Ladena.

Nakon obuke u terorističkim kampovima u Afganistanu, po narudžbi samog Osame bin Ladena bacio se na proizvodnju «bioloških bombi».

Uhićen je na osnovu tzv. administrativne mjere, koja omogućava izraelskoj vojsci nečije zadržavanje samo na osnovu «tajnih indikacija» i bez vremenskog roka kada se mora podiči optužnica.

Rok «administrativnog pritvora» može se produžavati u nedogled ako «postoji sumnja da bi uhićenik mogao počiniti neko kažnjivo djelo». Izraelci se sada opravdavaju da je al Barak u terorističkim kampovima obučavao teroriste za izradu bakterioloških bombi.

Da je al Barak zatvoren bez suda i podizanja bilo kakve optužnice u izraelskom zatvoru postalo je jasno tek 18. studenog ove godine kada se obratio Vrhovnom sudu tražeći svoje oslobođenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:46