SENKAKU-DIAOYU

PRVA PROVOKACIJA U ZRAČNOM PROSTORU Osam japanskih lovilo kineski zrakoplov iznad spornih otoka

Osam borbenih zrakoplova tipa F-15 poslali su Japanci jučer u potjeru za kineskim zrakoplovom. Japanci tvrde da je kineski zrakoplov neovlašteno ušao u njihov zračni prostor nad otočjem koje i Japan i Kina smatraju svojim.

Avion obalne straže

Glasnogovornik japanske vlade Osamu Fujimura rekao je kako je u prijepodnevnim satima kineski zrakoplov uočen u blizini otoka koje Kinezi zovu Diaoyu, a Japanci Senkaku. Zrakoplov je pripadao kineskoj državnoj agenciji nadležnoj za nadziranje teritorijalnih voda. Odmah nakon toga Japanci su poslali osam borbenih zrakoplova F-15 u sporno područje, ali nije došlo do kontakta s kineskim zrakoplovom tipa Y-12, koji je do dolaska japanskih aviona već nestao.

Fujimura je izjavio da je riječ o “incidentu za žaljenje” te da je njihova obalna straža izvijestila kako je u vode oko otoka prije uplovilo nekoliko kineskih brodova. Peking je u vode oko otoka slao svoje brodove i ranije, ali ovo je prvi put, tvrde u Tokiju, da su kineski zrakoplovi neovlašteno ušli u japanski zračni prostor. Japanska vlada izvijestila je također da je kineskom veleposlaniku u Japanu jučer uručena prosvjedna nota zbog toga.

Kineska strana, međutim, poručila je kako je let iznad otoka potpuno normalna stvar jer je riječ o kineskom teritoriju. Datum kineske provokacije nije slučajan. Jučer se obilježavala obljetnica početka “masakra u Nanjingu”, pokolja koji su japanske postrojbe počinile nad kineskim civilima u nekadašnjem glavnom gradu Kine. Incident se dogodio i samo nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Japanu na kojima se očekuje promjena vlasti.

Bitka za rezerve nafte

Otoci Diaoyu/Senkaku nalaze se u blizini važnih pomorskih puteva, a vode oko njih bogate su ribom te, prema nekim tvrdnjama, podvodnim nalazištima nafte. Spor zbog njih traje već desetljećima, a pojačan je nedavno kada je japanska vlada kupila tri otoka u arhipelagu od privatnog vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:19