TRAČAK NADE

Prvi kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć počeli stizati u Gazu duž plutajućeg pristaništa, pogledajte prizore

Sjedinjene Američke Države, koje su sagradile plutajući gat, upozoravaju da morski koridor ne može biti zamjena za kopnene prijelaze

Američka vojska sagradila je privremeno plutajuće pristanište za dostavu humanitarne pomoći pojasu Gaze

 -/Afp

Kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć počeli su pristizati u Gazu duž plutajućeg pristaništa koji je sagradila američka vojska.

No, američki State Department upozorava da privremeni morski koridor ne može biti zamjena za kopnene prijelaze te da su isporuke hrane i goriva, koje trenutačno ulaze u opkoljenu enklavu, na "opasno niskim razinama".

Kamioni puni humanitarne pomoći, uključujući hranu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poslani su brodom s Cipra i nakon što su ih SAD i Izrael pregledali, dopremljeni su do plutajućeg pristaništa u Gazi. Sada će UN primiti pomoć i distribuirati je diljem pojasa Gaze.

image
-/Afp

Cilj je da najmanje 90 kamiona prevozi oko 500 tona humanitarne pomoći dnevno u Gazu preko improviziranog pristaništa. Pomoć će jedan dan ići u sjeverni dio Gaze, a drugi dan u južni.

Središnje američko zapovjedništvo, koje nadgleda američke snage u regiji, potvrdilo je za CNN da se niti jedan američki vojnik nije iskrcao na obalu Gaze.

SAD je počeo graditi plutajući gat krajem travnja uz pomoć oko 1000 američkih vojnika i mornara. Vrijednost privremenog pristaništa procjenjuje se na oko 320 milijuna dolara. Američka je vojska dijelove za gradnju pristaništa transportirala s istočne obale SAD-a i sastavila ih u izraelskoj luci Ashdod prije nego što ih je postavila uz obalu Gaze.

image

Kamioni s humanitarnom pomoći ulaze u opkoljenu enklavu

-/Afp

Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je u ožujku da se uspostavi morski put za isporuku hrane i druge pomoći Palestincima tijekom nametnutih izraelskih ograničenja i višemjesečnog sukoba u enklavi. Bijela kuća upozorila je da pristanište nije namijenjeno zamjeni pomoći koja ulazi preko kopnenih prijelaza, koji se smatraju najbržim i najlakšim načinom za dostavu pomoći na taj teritorij.

Većina kopnenih prijelaza u Gazu je zatvorena ili zakrčena zbog dugotrajnih inspekcija koje provodi Izrael. Druge kopnene rute su nesigurne ili nisu logistički održive.

image

Stanovnici Gaze koji su morali pobjeći iz svojih domova

-/Afp

Trenutačno su otvoreni samo granični prijelaz Kerem Shalom pod izraelskom kontrolom i prijelaz Zapadni Erez (Beit Hanoon) u sjevernoj Gazi, iako količina pomoći koja prolazi kroz njih nije ni blizu onoga što Gazi treba.

image

Izraelske snage nadgledaju gradnju plutajućeg pristaništa

-/Afp

UN je objavio da od 6. svibnja humanitarni radnici nisu mogli pristupiti niti primiti pomoć koja je trebala stići preko prijelaza Kerem Shalom. Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) rekla je da je taj prijelaz bio zatvoren između 6. i 10. svibnja.

Granični prijelaz Rafah između Gaze i Egipta, ulazna točka za gotovo četvrtinu cjelokupne pomoći Gazi, također je zatvoren prošli tjedan nakon što ga je Izrael zauzeo u sklopu svoje kopnene ofenzive.

image
-/Afp

UN procjenjuje da je dnevno potrebno najmanje 500 kamiona kako bi se ublažile patnje stanovnika Gaze. UN-ove brojke objavljene 11. svibnja pokazale su da je u opkoljenu enklavu ušlo samo šest kamiona. Nema dostupnih podataka o količini humanitarne pomoći koja je ušla u Gazu nakon tog datuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:54