NEOČEKIVANE UŠTEDE

Prvi puta nakon više mjeseci SAD šalje pomoć Ukrajini: ‘To nije ni blizu dovoljno, trajat će par tjedana‘

To je prvi takav potez nakon što su dodatna sredstva za Kijev blokirana u Kongresu zbog republikanskih čelnika

Ukrajinski vojnici na prvoj crti kod Avdiivke

 Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via Afp

Sjedinjene Države poslat će novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 300 milijuna dolara, priopćila je u utorak administracija predsjednika Joea Bidena, što je prvi takav potez u više mjeseci dok su dodatna sredstva za Kijev blokirana u Kongresu zbog republikanskih čelnika.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da sredstva dolaze iz neočekivanih ušteda u ugovorima s Pentagonom te da će se koristiti za topničke granate i streljivo za sustave HIMARS.

"To nije ni blizu dovoljno da zadovolji potrebe Ukrajine na bojnom polju i neće spriječiti da Ukrajina ostane bez streljiva", rekao je Sullivan, dodajući da bi streljivo moglo biti od pomoći samo nekoliko tjedana.

Predsjednik Joe Biden podržava Ukrajinu od početka ruske invazije u veljači 2022., dok njegov najizgledniji suparnik na predsjedničkim izborima u studenome, Donald Trump, ima više izolacionističko stajalište.

Zastupnički dom je pod pritiskom odobriti veliki paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Indo-Pacifik u vrijednosti od 95 milijardi dolara.

I dok je Senat dao zeleno svijetlo, predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson opire se da taj prijedlog zakona stavi na glasanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:50