FILMSKI BIJEG

Prvo se mislilo da je Muha ‘obični‘ kriminalac, ali sada cure detalji koji bacaju novo svjetlo na cijeli slučaj

Oslobađanje Mohameda Amre najbolje je pokazalo koliko se osilio francuski kriminalni svijet

Mohamed Amra

 Handout/Afp

Mohamed Amra, francuski zatvorenik koji je na filmski način pobjegao iz ruku policajaca u utorak ujutro, najtraženiji je čovjek u Francuskoj. U zatvoru je bio zbog niza provala, uglavnom u trgovine i poslovne prostore, ali Amra je, vjeruje se, zapravo važna zvjerka u svijetu francuskih krijumčara droge. Za petama su mu trenutačno stotine francuskih policajaca.

Tamošnji mediji prenose izvještaje o njegovoj povezanosti s narkobandom Blacks koja ima sjedište u gradu Marseilleu na francuskoj rivijeri. Ovaj 30-godišnjak oslobođen je u neviđenoj akciji svojih kriminalnih prijatelja. Njegovi kompanjoni presreli su u utorak oko 11 sati, dakle usred bijela dana, policijska vozila koja su Amru, poznatog i pod nadimkom Muha, prevozila u drugi zatvor. Prije toga je uhvaćen kako pokušava prepiliti zatvorske rešetke. Uprava zatvora u kojem se nalazio zaključila je da ga treba premjestiti, ali na putu je Amra oslobođen, pri čemu su poginula dvojica policajaca, a trojica su u kritičnom stanju u bolnici.

image

Zatvor u Beziersu

Pascal Guyot/Afp

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin napisao je na X-u da je naredio aktiviranje plana "Epervier", specijalne operacije koja se pokreće u ovakvim situacijama. "Koriste se sva sredstva da se ti kriminalci pronađu. Po mojim uputama mobilizirano je nekoliko stotina policajaca i žandara", rekao je Darmanin o pojedinostima velikog lova na bjegunca, koji je u tijeku u Francuskoj.

Prepad i oslobađanje kriminalca dogodilo se na sjeveru Francuske u Normandiji. Yvon Barbier, umirovljeni stočar i vlasnik zemljišta u blizini autoceste na kojoj je Muha oslobođen, rekao je za Sky News da je čuo "30 ili 40 jako glasnih pucnjeva". "Bilo je jako glasno, nismo se usudili ići provjeriti stoku jer nisam želio da me upucaju. Što su ti zatvorski čuvari mogli učiniti? Imali su pištolje, a oni drugi veliko, ozbiljno oružje."

image

Zatvor u Beziersu

Pascal Guyot/Afp

Francuski mediji Amru opisuju kao "vrlo uspješnog bandita". Napisi u francuskim medijima spominju umiješanost u trgovinu drogom u Francuskoj, a neki navode da je Amra karika u međunarodnoj trgovini drogom.

Na sudu u Marseilleu optužen je za "otmicu koja je završila smrću", povezanu sa slučajem ubojstva muškarca iz Dreuxa blizu Rouena. Muha je također pod sumnjom da je u lipnju 2022. godine naručio ubojstvo na području Saint-Étienne-du-Rouvraya u Normandiji.

Amra se sumnjiči i da je naručitelj atentata na francuskog državljanina u Španjolskoj prošle godine.

Ovaj relativno mladi kriminalac prethodno je 13 puta osuđen za manje prekršaje poput vožnje bez dozvole, krađe i odbijanja da se zaustavi policiji. Međutim, nije se smatrao "radikaliziranim" zatvorenikom, barem tako tvrde policijski izvori u razgovoru za francuski list Le Figaro.

image

Mohamed Amra

Handout/Afp

Zbog njegova pokušaja da presiječe rešetke u zatvorskoj ćeliji zatražen je premještaj u tzv. disciplinsku jedinicu. Stupanj njegova nadzora podignut je na razinu tri, što je jedna stepenica ispod razine "posebnog nadzora" koja je rezervirana za najopasnije zatvorenike u zemlji, prenosi The Telegraph.

Dok traje veliki lov na bjegunca, francuska je policija otkrila dva spaljena automobila koja su koristili napadači. Jedno od vozila, Peugeot, korišteno je za zabijanje u policijski kombi. Drugo, Audi, slijedilo je policiju i u njemu su bila dvojica naoružanih napadača, rekla je pariška državna tužiteljica Laure Beccuau na konferenciji za novinare.

image

Ukradeni Peugeot koji je koristio Muha

-/Afp

Snimka s nadzornih kamera prikazuje cijeli događaj, odnosno bijeli zatvorski kombi u koji je izravno udario crni Peugeot dok je vozilo prolazilo kroz naplatnu kućicu. Drugi automobil zatvorske uprave, kako se vidi na snimci, prati kombi, ali se zaglavljuje. Istog trenutka iz Peugeota iskaču dvojica muškaraca dok druga dvojica ulijeću u stražnji dio auta koji ih je pratio. Svi su napadači odjeveni u crno, nose marame i automatsko oružje. Dolazi do sukoba s policajcima koji prate Muhu, a to završava kobno po dvojicu policajaca.

Zbog događaja je današnji dan, srijeda, proglašen danom blokada. Kolokvijalno nazvan još i "danom mrtvih zatvora", najavljeno je da će se održati u zatvorima diljem Francuske jer su sindikati zatvorskih službenika reagirali bijesom na ovaj napad. Lokalni mediji danas su izvijestili o demonstracijama ispred zatvora diljem zemlje - uključujući one u glavnom gradu Parizu, Rouenu, Nici, Grasseu, Draguignanu i Amiensu. Minuta šutnje planirala se u cijelom francuskom kaznenom pravosudnom sustavu, uključujući zatvore i sudnice.

image

Minuta šutnje zatvorskih čuvara

Pascal Guyot/Afp

Zanimljivo, incident se dogodio isti dan kad je u francuskom Senatu objavljeno izvješće u kojem se upozorava da vladine mjere nisu uspjele spriječiti procvat industrije narkotika u Francuskoj. Predsjednik odbora Jérôme Durain rekao je da Francuska "još nije narkodržava", ali trgovina drogom ipak predstavlja "izravnu prijetnju nacionalnim interesima". Dodao je da vladine mjere protiv droga "nisu u skladu s izazovima". Zakon i red glavno su pitanje francuske politike uoči europskih izbora sljedeći mjesec, a zasjeda i napad na zatvorski kombi izazvali su žestoke reakcije političara, posebice krajnje desnice, piše France24. "To je pravo divljaštvo koje svaki dan pogađa Francusku", rekao je Jordan Bardella, glavni kandidat krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN) koji vodi u predizbornim anketama.

Međutim, to nije problem koji tišti samo Francusku. Naime, poplava kokaina koja svake godine ulazi u Europu potaknula je organizirani kriminal diljem kontinenta, a to je dovelo do sve žešćih sukoba s policijom i smrtonosnih sukoba između bandi, podsjeća Swissinfo.ch. "Ovaj brutalni napad pokazuje da je prijetnja organiziranog kriminala jednako velika kao i teroristička prijetnja", napisala je povjerenica za unutarnje poslove Europske unije Ylva Johansson na X-u, komentirajući događaj na sjeveru Francuske. "Moramo se toj prijetnji suprotstaviti s istom odlučnošću", poručila je.

image

Forenzičari pretražuju auto

Alain Jocard/Afp

U izvješću Senata stoji da je u proteklih deset godina došlo do peterostrukog povećanja francuskih zapljena kokaina te da je francuska trgovina drogom imala godišnji promet od 3,5 milijardi eura. S obzirom na to da je zemlja na "točki preokreta", preporučeno je stvaranje francuske verzije američke Uprave za suzbijanje droga (DEA).

Marseille je, navodi se u svim izvještajima, epicentar nasilja francuskih bandi, s posebno nasilnim ratom između bandi trgovaca ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 18:27