PROGRAM NASELJAVANJA

PUTIN GRAĐANIMA DIJELI BESPLATNU ZEMLJU NA ISTOKU RUSIJE Zahtjevi stižu iz svih regija: 'Cijela središnja Rusija želi zemlju na Kamčatki!'

 REUTERS

MOSKVA - Ruske vlasti zaprimile su u prošlom tjednu više od 48 tisuća zahtjeva građana za dodjelu besplatnog zemljišta na ruskom dalekom istoku, pišu tamošnji mediji.

Program besplatne dodjele jednog hektra zemljišta na ruskom dalekom istoku odobrio je u svibnju prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin, a cilj mu je nastanjivanje i razvoj tog dijela Rusije, izvijestili su u subotu ruski mediji.

Od početka veljače svi ruski građani mogu od države tražiti da im se besplatno dodijeli jedan hektar zemlje u Jakutiji, na Kamčatki i Čukotki, te u Primorju, Kabarovsku, Amuru, Magdanu, Sahalinu i u Židovskim Autonomnim Regijama.

Vlasti nisu uvjetovale namjenu dodijeljenog zemljišta, zabranjujući tek novim vlasnicima da je iznajmljuju, prodaju ili poklanjaju kroz razdoblje od pet godina.

Oko 28 posto Rusa zainteresiranih za program kaže da zemljište namjeravaju upotrijebiti za gradnju kuće, oko 17 posto namjerava uzgajati poljoprivredne kulture ili stoku a još sedam posto odlučilo je graditi hotele i razvijati lokalni turizam.

Zahtjevi stižu iz cijele Rusije, tvrdi za RT guverner Kamčatke Vladimir Iljukin.

"Zahtjevi stižu iz brojnih regija - Moskve, moskovske regije, regije Lipetsk, Tatarstana, Baškortostana, praktično cijela središnja Rusija želi zemlju na Kamčatki", kazao je Iljukin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:12