VOJNA INTERVENCIJA

PUTIN KRENUO U NAPAD 'Ovo je jedini način uništenja Islamske države' AMERIKANCI I AKTIVISTI 'Pa on uopće ne napada ISIS!'

 AFP, gettyimages, twitter

Vladimir Putin krenuo je u napad. Samo nekoliko sati nakon što je gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno odobrio zahtjev predsjednika da u Siriji razmjesti vojne snage, Putin je izdao naredbu i dignuo ruske zrakoplove u nebo. Prvi zračni napad u Siriji Rusi su izveli protiv protivnika Bašara al-Asada kod grada Homsa, a poslije su pokrenuli val napada na sedam različitih gradova. Kojih Asadovih protivnika, to još uvijek nije sasvim jasno. I dok u Moskvi uvjeravaju da udaraju po borcima Islamske države, jedan američki obavještajac za Reuters je izjavio da se napadi nisu dogodili na teritoriju koje je pod kontrolom ISIS-a.

- Rekli su nam da izbjegavamo sirijski i irački zračni prostor dok traju njihovi napadi. Međutim, to ne dolazi u obzir, mi nastavljamo s misijom uništenja Islamske države - rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Khaled Khoja, predsjednik oporbene Sirijske nacionalne Koalicije također se slaže s Amerikancima da Rusima ISIS nije glavna meta.

- Ovo je ruska agresija na Siriju. Oni se ne bore protiv džihadista, jedini im je cilj pomoći Asadu da održi režim. Ubijaju civile i djecu i međunarodna zajednica mora što prije reagirati.

Osim ISIS-a, protiv Asadova režima bore se i militanti bliski al-Qaidi, ali i tzv. umjerena opozicija koju podupire Zapad.

Sirijski aktivisti iz opservatorija za ljudska prava potvrdili su napade na pet gradova sjeverno od Homsa - na Zafaraneh, Rastan, Talbiseh, Makarmiju i Ghanto. Navodno je ubijeno 63 ljudi, među kojima i 11 djece.

Lokalno stanovništvo primjećuje kako je intezitet eksplozija sve jači, a vojnici iz redova pobunjenika kažu kako su presreli radio-vezu između pilota i ruskih zapovjednika.

Aktivisti su istaknuli da nijedan grad koji je na udaru ruskih snaga nije pod kontrolom Islamske države.









S druge strane, sirijska novinska agencija Sana navodi da su Rusi izveli napade na Islamsku državu na sedam različitih lokacija i da su džihadistima nanijeli teške gubitke...

Sve te optužbe ne zabrinjavaju Putina, koji se ubrzo nakon napada obratio svijetu.

- Preventivni napadi pravi su način za borbu protiv terorizma. Islamska država nema nikakvih dodira s islamom, to je svima jasno. Fanatici iz cijelog svijeta su došli u Irak i Siriju kako bi se pridružili ovoj terorističkoj grupi. Te ljude moramo poraziti baš u Siriji i Iraku jer ne smijemo dozvoliti da se vrate u matične zemlje naoružani iskustvom i ideologijom - rekao je Putin i pozvao i ostale zemlje da se pridruže antiterorističkoj borbi Rusije.

- Centar u Bagdadu smo osnovali s Irakom i Iranom. Svi su pozvani da nam se pridruže.

Ipak, Putin je naglasio da neće bezglavo ući u sukob u Siriji.

- Naše akcije će se provoditi unutar čvrsto zadanih okviria. Prvi zadatak nam je pomoći sirijskoj vojsci u legitimnoj borbi protiv terorističkih skupina. Podrška će im biti osigurana iz zraka, bez angažmana u kopnenim operacijama.

Nije tajna da Rusi već neko vrijeme treniraju sirijske snage kako bi potjerali islamiste iz Palmire. Asad, a čini se i Putin, smatraju da bi to mogla biti ključna bitka u borbi protiv ISIS-a.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:19