KRAH KLJUČNOG PROJEKTA

PUTIN NA TELEFONU S NIKOLIĆEM Predsjednik Srbije ga namolio za razgovor oko Južnog toka

 AFP

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao o energetskoj suradnji s čelnicima Mađarske i Srbije, objavio je Kremlj na svojim internetskim stranicama u nedjelju, nekoliko dana nakon što je Moskva odlučila odustati od projekta plinovoda Južnog toka.

Putin je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

"Razmotrena su aktualna pitanja bilateralne suradnje, a također i perspektive daljnje suradnje na području energetike u svjetlu okončanja realizacije projekta Južnog toka", navodi Kremlj.

Srbijanski mediji javljaju da je razgovor inicirao Tomislav Nikolić.

Ruski Gazprom otkazao je 1. prosinca projekt izgradnje plinovoda Južni tok za južnu Europu, što je izgleda žrtva spora Moskve i Zapada oko Ukrajine.

Otkazivanje je objavljeno nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao ranije istoga dana tijekom posjeta Turskoj da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok.

Istog dana kada je najavljeno da se odustaje od Južnog toka, Putin je u Ankari najavio da je Rusija spremna izgraditi plinski centar na tursko-grčkoj granici kako bi Europu opskrbljivala plinom kao naknadom za gubitak Južnog toka.

Južni tok je trebao ići kroz Mađarsku i Srbiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:54