BUDUĆI VLADAR

PUTIN NAŠAO NASLJEDNIKA? Upoznajte Alekseja Djumina, bivšeg tjelohranitelja, vojnika i špijuna: 'Nema sumnje, njemu će Putin predati Rusiju!'

 CC

Vladimir Putin 'trenira' vojnog heroja, zamjenika ministra obrane Alekseja Djumina (43), za svog zamjenika, tako se barem počelo spekulirati u Moskvi. Naime, Djuminu je ovog tjedna predan posao guvernera regije Tula, a prethodno nepoznati detalji o njegovoj 'hrabrosti' odjednom su procurili do medija.

Djumin je bivši tjelohranitelj i Putinova desna ruka, a ujedno i golman jednog hokejaškog kluba koji, tvrde neki komentatori, uvijek pušta predsjedniku da zabije golove kad god ga snima televizija.

S druge strane, Djumin je poznat i kao čovjek koji je uspješno vodio operaciju 'izvlačenja' svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča iz Ukrajine, ali i čovjek koji je bio zapovjednik ruskih specijalnih snaga koje su igrale ključnu ulogu u zauzimanju Krima.

Putin ga je nagradio medaljom za hrabrost te je promoviran u čin generala. Prema nekim navodima, kratko je bio i zamjenik ruske protuobavještajne agencije – GRU.

Prije samo dva mjeseca imenovan je zamjenikom ministra obrane Sergeja Šojgua.

Odluku Putina da mu da na upravljanje regiju Tulu, analitičari vide kao naznaku preuzimanja svih Putinovih uloga jednog dana.

– Kladim se na Djumina, bez sumnje – rekao je glavni urednik radija Govorit Moskva Sergej Dorenko, govoreći o mogućim Putinovim nasljednicima. Dao mu je prednost pred drugim potencijalnim kandidatima - premijerom Dmitrijem Medvedevim (50), te Andrejem Vorobjovim (45), trenutnim guvernerom moskovske regije.

Malo se o tome priča u javnosti, no 63-godišnji Putin će uskoro morati odlučiti hoće li se 2018. ponovno kandidirati na izborima ili će na svoje mjesto 'postaviti' pouzdanog nasljednika

Analitičar ipak očekuju da će se Putin kandidirati, no da će prije nego mu sljedeći mandat završi, mandat predati upravo Djuminu.

Djumin je priznao kako je o posljednjem Putinovom potezu saznao tek u srijedu.

- Bilo je za mene iznenada, iskreno, nisam to uopće očekivao. Otišao sam u posjet Putinu i tamo me dočekala ova odluka. Ja sam vojnik. Moja majka mi je savjetovala da pristanem i ja sam odgovorio potvrdno.

Upitan je li sretan zbog dogovora, kazao je: 'Naravno, bilo bi krivo ne biti sretan'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:09