SKANDALOZAN PROPIS

PUTIN POTPISAO ZAKON O DEKRIMINALIZACIJI OBITELJSKOG NASILJA Premlaćivanje žene više nije kazneno djelo, osim ako joj pritom nije polomljena kost

 REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak novi zakon kojim se ublažavaju kazne za obiteljsko nasilje, a taj je korak alarmirao kampanje za ženska prava koje se boje da će to dodatno potaknuti zlostavljanje.

Prema tom zakonu zlostavljanje člana obitelji u kojemu žrtva ne pretrpi ozbiljniju štetu smatra se prekršajem a ne kaznenim djelom. Konkretno, ako netko u Rusiji odsad nadalje premlati ženu ili dijete tako da to rezultira masnicama ili krvarenjem, ali ne i lomom kosti, bit će kažnjen illi novčanom kaznom ili boravkom u zatvoru do 15 dana, ako ovaj "prekršaj" nije ponovio više od jednom godišnje. Prijašnji zakon je za ovo nedjelo predviđao do dvije godine zatvora, piše Guardian.

Oni koji podržavaju novi zakon, uključujući članove Putinove Ujedinjene Rusije, kažu da žele zaštititi pravo roditelja da discipliniraju svoju djecu i smanje mogućnost državnog uplitanja u obiteljski život dodajući da će svatko tko nanese ozbiljniju tjelesnu ozljedu kazneno odgovarati.

List Komsomolskaja Pravda objavio je apologetski članak u kojem se čitateljima na tobože šaljiv način pokušala objasniti dobra strana mlaćenja žene:

- Nedavna istraživanja pokazala su da žene ljutih muškarca mogu biti ponosne na svoje masnice. Biolozi kažu da će premlaćena žena imati veće šanse roditi muško dijete - stoji u bizarnom članku.

Koautorica zakona Jelena Mizulina, čelnica parlamentarnog odbora za pitanja obitelji, žena i djece, ustraje na tome da se slanjem u zatvor zbog "pljuske" uništavaju obitelji, prenosi dpa.

No, kritičari kažu da je to korak nazad kojim će "tirani u obitelji" biti pošteđeni, a žrtve će biti obeshrabrene u tomu da prijavljuju nasilje.

Svake godine u Rusiji umre oko 14.000 žena od posljedica nasilja njihovih muževa ili rođaka, navodi se u izvješću UN-a objavljenome 2010. godine.

U izjavi na svojoj internetskoj stranici Kremlj kaže da je Putin potpisao zakon nakon što su ga odobrila oba doma ruskoga parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:32