UPOZORENJE S ISTOKA

PUTIN ZAPRIJETIO ŠVEDSKOJ 'Pridruži li se NATO paktu, to ćemo shvatiti kao dodatnu prijetnju koju ćemo morati eliminirati!'

 Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je oštro protivljenje ideji da se Švedska pridruži NATO paktu, nazivajući njihovo potencijalno članstvo u vojno-političkoj alijansi "prijetnjom koju treba eliminirati", pisao je nedavno Newsweek.

- Ako se Švedska pridruži NATO-u to će se negativno odraziti na naše odnose, budući da će nam se vojna infrastruktura bloka tada približiti i sa švedske strane. To ćemo interpretirati kao dodatnu prijetnju za Rusiju i razmislit ćemo kako eliminirati tu prijetnju - rekao je Putin za rusku državnu agenciju Itar-Tass.

Ovakva reakcija ne dolazi kao iznenađenje s obzirom na to da su Rusi približavanje Pakta njihovim granicama (kroz članstva istočnoeuropskih ili baltičkih država) doživljavali kao okruženje potencijalnom neprijateljskom silom, a ne kao želju manjih naroda da zajamče vlastitu sigurnost. Trenutno su od njihovih susjeda članice NATO-a Litva, Latvija, Estonija i Poljska (koja graniči s Kalinjingradskom oblasti na obali Baltičkog mora).

U skladu s tim stajalištem ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov još prošle godine u Stockholmu izjavio je da će Rusija "vojno odgovoriti na potencijalni ulazak Švedske u NATO", što je Putin sada dodatno "razjasnio":

- Ovo ne znači da ćemo postati histerični i naciljati naše projektile s nuklearnim bojnim glavama prema Švedskoj. Ali nešto ćemo morati poduzeti jer ovo vidimo kao prijetnju Rusiji - rekao je ruski predsjednik i dodao da bi "samo bolesna osoba" mogla zamisliti da će Rusija napasti Švedsku. No, također je rekao da NATO neće baš ni u čemu doprinijeti obrambenim sposobnostima Švedske.

Inače, Švedska, kao i njezin skandinavski susjed Finska, nisu članice NATO-a, ali s paktom održavaju partnerski odnos. No, otkad je Rusija 2014. godine provela aneksiju Krima, nagađanja o njihovom potencijalnom pridruživanju sve su glasnija.

Što se samih Šveđana tiče, njihova je vlada naglasila potencijalne prednosti članstva u Paktu prošlog rujna u kontekstu jačanja ruske vojne moći (i pokazivanja iste), ali je također naglasila da nema namjeru aplicirati za članstvo:

- Naša politika nesvrstanosti nas dobro služi. Pridruživanje NATO-u bi Švedsku izložilo rizicima, političkim i drugim, a mi ne mislimo da je to pravi put - rekla je ministrica vanjskih poslova Margot Wallstroem prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:30